Ramuan Sagu Gula Melaka yang Lezat

By | Mei 12, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Sagu Gula Melaka mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Sagu Gula Melaka dalam langkah mudah 4 yang berikut. Resepi sagu gula Melaka walaupun mudah untuk dibuat dan didapati di pasar malam, tapi ada segelintir penjual yang jadikan pencuci mulut ini tidak sedap den. Sagu gula melaka ni antara favourite saya terutamanya semasa bulan puasa. Dalam video kat bawah ni, saya hidangkan sagu gula melaka bersama dengan susu cair.

Sagu dalam bubur mutiara cenderung lebih besar daripada sagu dalam sagu gula melaka. Anggaran air sehingga tenggelam dua ruas jari. Sago has unfortunate school-dinner connotations in Britain, but it is widely used in Southeast Asia. Dalam panduan ini, kami menggunakan 10 ramuan memasak untuk membuat Resipi Sagu Gula Melaka yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 4, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Daftar isi :

Ramuan untuk membuat Sagu Gula Melaka

Sila rakan rakan menyediakan 10 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Sagu Gula Melaka di bawah.

 1. 1 cawan – sagu (basuh & toskan).
 2. 3 cawan – air.
 3. – Pewarna.
 4. – Bahan Gula Melaka.
 5. 1 – ketul gula melaka.
 6. 1 cawan – air.
 7. Daun – pandan disimpul.
 8. – Bahan lain.
 9. 1 botol – susu segar.
 10. – Atau santan yang dimasak sebentar dengan secubit garam.

Sagu gula melaka ialah puding manis yang dibuat dengan mendidihkan sagu dengan air. Ia biasanya diberi pewarna dan boleh dihasilkan dalam pelbagai cara. Sirap gula melaka: Che Nom tambahkan gula merah Thai kerana rasanya yang sedap dan warnanya yang pekat kehitaman. Bila dimasak bersama gula melaka, warna yang terhasil sangat cantik dan.

Baca :  Resepi Keria Gula Melaka Montok yang Cepat

Langkah untuk membuat resepi Sagu Gula Melaka

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 4 langkah-langkah membuat resipi Sagu Gula Melaka ini.

 1. Masak sagu hingga kembang. Toskan..
 2. Warnakan sagu. Kemudian simpan di dalam peti sejuk..
 3. Masak gula melaka hingga sedikit pekat..
 4. Bila dah sejuk, masukkan gula ke dalam cawan. Letak sagu bewarna. Kemudian tuang susu / santan kelapa. Selamat mencuba.

Sagu Gula Melaka ni sedap betul dapat makan time bulan puasa. Nakยฒ lagi dengan sejuk air batu lagii. Hi welcome to Khairul Aming Food Channel. Saya memang suka dengan Puding Sagu Gula Melaka namun tak pernah lagi cuba membuatnya sendiri walaupun tahu resepinya. Tapi selepas makan puding sagu semasa seminar di Shah Alam.