Resepi Olahan Sagu gula Melaka yang Cepat

By | Mei 17, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Sagu gula Melaka mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Sagu gula Melaka dalam langkah mudah 4 yang berikut. Resepi sagu gula Melaka walaupun mudah untuk dibuat dan didapati di pasar malam, tapi ada segelintir penjual yang jadikan pencuci mulut ini tidak sedap den. Sagu gula melaka ni antara favourite saya terutamanya semasa bulan puasa. Dalam video kat bawah ni, saya hidangkan sagu gula melaka bersama dengan susu cair.

Sagu dalam bubur mutiara cenderung lebih besar daripada sagu dalam sagu gula melaka. Anggaran air sehingga tenggelam dua ruas jari. Sago has unfortunate school-dinner connotations in Britain, but it is widely used in Southeast Asia. Dalam panduan ini, kami menggunakan 8 ramuan memasak untuk membuat Resipi Sagu gula Melaka yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 4, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Sagu gula Melaka

Sila rakan rakan menyediakan 8 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Sagu gula Melaka di bawah.

 1. 1 cawan – Sagu bewarna.
 2. – Air.
 3. 1 tin – susu cair.
 4. – Bahan air gula.
 5. 1 1/2 – gula Melaka.
 6. 1/2 cawan – gula.
 7. 1 cawan – air.
 8. 1 helai – daun pandan (optional).

Sagu gula melaka ialah puding manis yang dibuat dengan mendidihkan sagu dengan air. Ia biasanya diberi pewarna dan boleh dihasilkan dalam pelbagai cara. Sirap gula melaka: Che Nom tambahkan gula merah Thai kerana rasanya yang sedap dan warnanya yang pekat kehitaman. Bila dimasak bersama gula melaka, warna yang terhasil sangat cantik dan.

Baca :  Resepi Oden Tomyam Cepat 3 Langkah

Langkah untuk membuat resepi Sagu gula Melaka

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 4 langkah-langkah membuat resipi Sagu gula Melaka ini.

 1. Rendam sagu 10minit(ada yang nak dapatkan hasil sagu yg cantik, dia terus masak sagu tu ye, tapi saya suka buat mcm niπŸ˜‚ ikut masing2 k).
 2. Didihkan air dan masukkan sagu. Masak hingga hilang putih2. Tutup api dan biarkan sekejap. Toskan sagu dan lalukan di bawah air ye. letak sagu dalam bekas dan sejukkan..
 3. Kemudian, masukkan secawan air, gula melaka, gula pasir dan daun pandan. Masak sehingga gula cair dan sedikit pekat..
 4. Dah siap boleh campur semua dalam bekas kecil2 atau cawan ye. Sejukkan dahulu baru la sedap dimakan πŸ˜‹.

Sagu Gula Melaka ni sedap betul dapat makan time bulan puasa. NakΒ² lagi dengan sejuk air batu lagii. Hi welcome to Khairul Aming Food Channel. Saya memang suka dengan Puding Sagu Gula Melaka namun tak pernah lagi cuba membuatnya sendiri walaupun tahu resepinya. Tapi selepas makan puding sagu semasa seminar di Shah Alam.