Resepi Olahan Sagu Gula Melaka Berais yang Mudah

By | Julai 27, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Sagu Gula Melaka Berais mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Sagu Gula Melaka Berais dalam langkah mudah 3 yang berikut. Resepi santan Sagu Gula Melaka Susu Cair Resepi sagu gula Melaka walaupun mudah untuk dibuat dan didapati di pasar malam, tapi ada segelintir penjual yang jadikan pencuci mulut ini tidak Terbayang kesedapan sagu yang diletak ais untuk sejukkan lagi kuahnya. Santan pekat lepas tu gula melaka pekat.

Sagu gula melaka ni antara favourite saya terutamanya semasa bulan puasa. Memang sedap sangat makan sejuk-sejuk masa berbuka puasa. Dalam video kat bawah ni, saya hidangkan sagu gula melaka bersama dengan susu cair. Dalam panduan ini, kami menggunakan 6 ramuan memasak untuk membuat Resipi Sagu Gula Melaka Berais yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 3, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Sagu Gula Melaka Berais

Sila rakan rakan menyediakan 6 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Sagu Gula Melaka Berais di bawah.

  1. 1 cawan – sagu.
  2. 1 keping – gula melaka.
  3. – Setengah tin susu cair Marigold.
  4. 4 cawan – air.
  5. 1 – sudu besar pewarna hijau.
  6. 2 helai – daun pandan.

Kalau nak guna santan pun boleh sebab originalnya memang. Sagu gula melaka ini boleh didapati di pasar-pasar malam yang berdekatan dengan kita tetapi satu kekurangannya ialah tidak semuanya sedap. Jadi marilah kita sediakan sendiri di rumah untuk mendapatkan hasil yang paling sedap! Resepi sagu gula melaka ini telah dikongsikan oleh.

Baca :  Resepi Donut gebu gebas yang Enak

Langkah untuk membuat resepi Sagu Gula Melaka Berais

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 3 langkah-langkah membuat resipi Sagu Gula Melaka Berais ini.

  1. Sagu direbus dalam air 2 cawan panas sehingga mendidih serta hilang warna putih sagu.Masukan pewarna hijau dan daun pandan. Bila dah jernih, tapis dan asingkan.Biar sejuk sehingga sejam. Dan masukan dalam peti ais..
  2. Cairkan gula melaka dengan 2 cawan air panas dan letak daun pandan untuk bagi wangi. Asingkan..
  3. Hidangkan sagu.Letak susu cair dan gula melaka serta ais kiub. Letak gula melaka lebih.Siap!.

Minuman sagu gula melaka mungkin masih asing di telinga sebagian besar dari kita. Tetapi jika diganti menjadi "bubur mutiara", dijamin kamu pasti langsung ingat dengan minuman berkuah santan dengan isian kecil-kecil seperti mutiara yang begitu kenyal. Yap, sagu gula melaka memang saudara kembar. Sagu Gula Melaka ini merupakan antara dessert yang popular. Terutamanya di majlis-majlis yang melibatkan orang ramai seperti kenduri, jamuan, catering, hotel dan Hanya memerlukan sagu yang telah dimasak, gula melaka, santan atau susu cair.