Resepi Cucur Manis Cepat 5 Bahan

By | Mac 19, 2023

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Cucur Manis di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Cucur Manis yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Cucur Manis - anekaresepienak.com

5 Bahan – Bahan Resepi Cucur Manis

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Cucur Manis ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 5 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 cawan – Air Suam.
  2. Sedia 2 1/2 – CawanTepung Gandum.
  3. Sedia 2 – sudu Susu Pekat Manis.
  4. Sedia 1/2 – sudu kecil Yis.
  5. Sedia 1 – sudu Besar Majerin.

4 Cara – Cara Cucur Manis

Dah ada 5 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Cucur Manis pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Cara ~Masukkan air dalam bekas, kemudian masukkan yis, mentega dan susu. Gaulkan semuanya. Biarkan dulu dalam 8-10 minit..
  2. ~Masukkan bancuhan yis tadi kedalam tepung. Dan gaul hingga sebati.~Biarkan selama 1 jam….
  3. ~Panaskan minyak dan jemput-jemputkan adunan kedalam.minyak. (petua kalau nak bulat-bulat, tangan kena sentiasa basahkan dengan air). Masak hingga kekuningan. Selamat mencuba.
  4. .

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Cucur Manis ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!