
Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Nasi Ayam di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Nasi Ayam yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.
30 Ingredients of Resepi Nasi Ayam
Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Nasi Ayam ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 30 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.
- Sedia – Ayam (seekor dipotong empat)sy guna tiga sahaja.
- Sedia 4 – pot(periukl letrik) beras.
- Sedia 4 – sudu besar kicap.
- Sedia 4 – sudu besar sos cili.
- Sedia – Bahan utk rebus ayam(sup).
- Sedia – ———————————————.
- Sedia 3 ulas – bawang merah*.
- Sedia 3 ulas – bawang putih*.
- Sedia 2 – inci halia*.
- Sedia 1 – paket rempah penumis 4.
- Sedia – sekawan.
- Sedia – Setengah peket perencah sup.
- Sedia – Air satu jug kecil.
- Sedia 2 – sudu besar garam kasar.
- Sedia – Minyak utk menumis.
- Sedia – Bahan untuk nasi.
- Sedia – ———————————–.
- Sedia 2 ulas – bawang merah*.
- Sedia 2 ulas – bawang putih*.
- Sedia Sedikit – alat penumis.
- Sedia Sedikit – lemak ayam.
- Sedia – ———————————-.
- Sedia – Bahan untuk sambal.
- Sedia 1 – biji tomato.
- Sedia 5 – biji cili padi.
- Sedia 2 – biji cili merah (besar).
- Sedia 2 ulas – bawang putih.
- Sedia 1/2 – sudu garam.
- Sedia 1 – sudu besar gula.
- Sedia 5 – sudu besar sos cili.
6 Cara – Cara Nasi Ayam
Dah ada 30 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Nasi Ayam pula. Simple saja cuma 6 langkah.
- Ayam yg siap dipotong dicuci bersih.kemudian tumbuk/kisar bahan² yang bertanda*.panaskan minyak dan tumis..
- Bila sudah garing atau nampak layu bahan tumis,masukkan pula ayam.masukkan juga air.
- Bila mendidih masukkan garam.tunggu hingga ayam hampir masak dan angkat.ayam tadi diperap bersama kicap dan sos cili.biarkan sekejap kemudian goteng dengan api yg sederhana.tak perlu terlalu garing..
- Untuk nasi pula,potong bahan2 yg bertanda*.kemudian tumis hingga layu(tumis dgn menggunakan majerin satu sudu)masykan sekali lemak ayam dan juga alat penumis..
- Kemudian masukkan pula beras yg siap dibasuh dan ditoskan.kacau hingga beras nampah seakan garing ataupun pecah.kemudian boleh masukkan beras tadi kedalam periuk letrik.gunakan air rebusan ayam.masak macam biasa..
- Untuk sambal…campurkan kesemua bahan dan kisar hingga hancur.siap.boleh dihidangkan nasi ayam bersama sambal serta sup timun dan juga salad..
Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Nasi Ayam ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!