Resepi Olahan Roti Puri yang Mudah

By | November 11, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Roti Puri mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Roti Puri dalam langkah mudah 6 yang berikut. What is dhal puri made of? Dhalpuri is a Quintessential Trini flat bread that's lovingly and expertly How long does it take to make Dhalpuri Roti? Keep in mind that Roti is Return on Time.

Roti Puri homemade ni memang sesuai jika dijadikan hidangan sarapan keluarga. Cicah dengan lebihan gulai atau kari, memang layan. Nampak susah tapi rupanya sangatlah mudah resipi. Dalam panduan ini, kami menggunakan 6 ramuan memasak untuk membuat Resipi Roti Puri yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 6, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Roti Puri

Sila rakan rakan menyediakan 6 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Roti Puri di bawah.

 1. 2 cawan – tepung gandum.
 2. 1 sudu teh – garam.
 3. 3 sudu makan – minyak masak.
 4. 1 sudu makan – gula.
 5. 1 sudu makan – yis.
 6. 3/4 cawan – air panas.

Jom tengok versi pertama roti puri ni. Memang best makan roti puri pagi-pagi kan. Puri bermaksud roti dalam bahasa Georgia dan Roti puri juga dikenali sebagai roti arab. Orang India antara yang sangat suka makan roti puri.

Langkah untuk membuat resepi Roti Puri

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 6 langkah-langkah membuat resipi Roti Puri ini.

 1. Satukan semua bahan kecuali air panas sehingga tepung berderai..
 2. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sehingga doh tidak melekat di tangan..
 3. Setelah selesai diuli,bulat-bulatkan doh sebesar bola golf. Perap dalam 15-20minit..
 4. Ambil doh dan gelek nipis..
 5. Goreng doh yang telah digelek menggunakan api sederhana. Siram roti dengan minyak ketika menggoreng sehingga keperangan. Siap!.
 6. Selamat mencuba semua!😊.
Baca :  Resepi Gulai Telur Kenduri Enak 12 Langkah

Ianya boleh dinikmati dengan apa jua hidangan. Kredit foto: Rosmini Roziβ€Ž (Gambar bukan menggunakan resepi dibawah). Puri ialah sejenis roti India digoreng tidak beragi yang sering menjadi hidangan sarapan atau snek di subbenua India. Pastikan roti puri tenggelam di dalam minyak panas dan tunggu sehingga roti puri kembung baru. Resepi Roti Puri ini kiriman Puan Sumi.