Resepi Udang + sotong goreng rempah simple yang Enak

By | Julai 27, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Udang + sotong goreng rempah simple mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Udang + sotong goreng rempah simple dalam langkah mudah 4 yang berikut. Acar Rempah Timun Telur Puyuh Terlampau Lah Sedapnya. Masukkan dalam satu bekas telur, udang cincang, lada cincang, daun bawang Rebus kentang hingga empuk. Rempah gulai, rempah masak dan serbuk cili dibancuh dengan sedikit air.

Masak simple jer menu sotong goreng tepung Terima kasih menonton. Harini saya tak larat nak masak. Saya suruh la suami saya yg masak. heh. Dalam panduan ini, kami menggunakan 5 ramuan memasak untuk membuat Resipi Udang + sotong goreng rempah simple yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 4, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Udang + sotong goreng rempah simple

Sila rakan rakan menyediakan 5 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Udang + sotong goreng rempah simple di bawah.

  1. – sotong XXL dalam RM20.
  2. – udang XXL dalam RM30.
  3. – bawang besar sebiji.
  4. – bawang putih 3 ulas halia 1 inci.
  5. – rempah kari ikan 1 sudu besar serbuk kunyit 1 sudu besar gula garam secukup nya sedikit minyak utk menumis.

Jemput tengok resepi Udang Tempura yg best ni. Ramai orang suka sotong goreng tepung tetapi tak sanggup nak buat kerana asyik meletup-letup. Selamat mencuba rangup dan simple yang saya kongsikan di atas. Best makan ni lepas angkat dari kuali.

Baca :  Ramuan Sambal Sotong Terangkat yang Enak

Langkah untuk membuat resepi Udang + sotong goreng rempah simple

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 4 langkah-langkah membuat resipi Udang + sotong goreng rempah simple ini.

  1. Bersihkan udang dan sotong potong ikut suka.
  2. Bersihkan bawang bsr bwg putih halia dan tumbuk.
  3. Panaskan minyak tumis bahan tumbuk dan rempah kari sampai betul2 garing… masuk kan gula garam masuk kan udang & sotong besar kan api gaul sentiasa selama 5 minit atau sampai udang sotong masak bole lah tutup api dan hidang kan.
  4. Selamat mencuba 😍.

Sambal goreng ati udang. foto: Instagram/@santhy.dezy. Saya lebih suka memasak sotong atau udang dengan resepi simple simple sahaja bagi mengekalkan keenakan rasa sebenar sotong atau udang. Hari ini saya menyediakan sotong goreng garam kunyit sahaja. Sangat sedap dan terasa kemanisan sotongnya. Lauk begini adalah lauk yang sentiasa.