Ramuan Biskut Kurma Bayi yang Cair Dimulut – gerenti jadi! yang Cepat

By | Mac 29, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Biskut Kurma Bayi yang Cair Dimulut – gerenti jadi! mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Biskut Kurma Bayi yang Cair Dimulut – gerenti jadi! dalam langkah mudah 7 yang berikut. Jadi, jom tengok macam mana Che Nom sediakan biskut yang tak asing lagi, iaitu biskut Almond London. Bahan utama ialah kekacang almond yang dibakar, dan disalut dengan adunan doh biskut yang lemak, gebu dan rangup… dicelup dalam cairan coklat dan. Mari kita tengok resepi biskut bayi yang disumbangkan oleh Puan Nurul Wahida Rosli.

Tapi kini dengan pelbagai biskut moden dengan nama omputih yang canggih, biskut ni dah jadi biskut raya penuh nostalgia. Min sukakan teksturnya yang rapuh, dan bila dimakan cair dimulut. Jom kita cuba resipi perkongsian di. Dalam panduan ini, kami menggunakan 4 ramuan memasak untuk membuat Resipi Biskut Kurma Bayi yang Cair Dimulut – gerenti jadi! yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 7, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Biskut Kurma Bayi yang Cair Dimulut – gerenti jadi!

Sila rakan rakan menyediakan 4 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Biskut Kurma Bayi yang Cair Dimulut – gerenti jadi! di bawah.

 1. 1 – buku butter unsalted anchor.
 2. 1/4 cawan – kurma khalas (boleh cari di kedai kurma arab).
 3. 2 1/2 cawan – tepung jagung(atau lebih).
 4. 1/2 – sudu kecil baking powder(boleh skip).

Biskut ini berfungsi menjadi stimulasi yang mendorong pertumbuhan gigi. Namun, ibu mestilah memastikan biskut bayi yang dipilih Walaubagaimanapun, ada beberapa kriteria yang harus diperhatikan semasa memilih biskut bayi ini iaitu memilih produk. Teksturnya yang cair di mulut membuat anak-anak suka memakan biskut ini. Supaya jadi elok, buat bulat satu pusingan saja.

Baca :  Resepi Cookies coklat yang Enak

Langkah untuk membuat resepi Biskut Kurma Bayi yang Cair Dimulut – gerenti jadi!

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 7 langkah-langkah membuat resipi Biskut Kurma Bayi yang Cair Dimulut – gerenti jadi! ini.

 1. Panaskan oven 140°.
 2. Kisar kering kurma bersama 1/4 butter. Ini mengelakkan daripada kurma berketul dan keras.Kurma jangan sesekali kukus. Air pada kurma yang dikukus buatkan biskut jadi keras dan liat.
 3. Pukul butter sehingga gebu dan putih.
 4. Tambahkan kurma tadi dan pukul sebati.
 5. Masukkan sedikit demi sedikit tepung jagung sehingga. Tekstur adunan haruslah sedikit keras. Jangan risau kerana apabila dibakar, tekstur tetap cair dimulut.
 6. Bentukkan ikut citarasa anda..
 7. Sapukan mentega pada loyang dan bakar pada suhu 140° selama 15 minit atau sedikit perang. Jangan biarkan biskut terlalu lama kerana akan keras. Sentiasa pantau selepas 15minit di oven..

Bahan yang terkandung di dalam biskut ini adalah gandum, tepung, susu dan madu. Tahnik artinya mengunyahkan kurma ke mulut bayi yang baru lahir dengan cara mengerakkannya ke kanan dan ke kiri secara lembut. Ini merupakan sunnah sebagaimana tersebut dalam beberapa hadits. Dianjurkan agar yang melakukan tahnik adalah orang yang memiliki keutamaan, dikenal sebagai. Biskut arab merupakan antara biskut kesukaan ramai di musim hari raya Aidilfitri.

Carian Resepi :Resepi biskut kurma baby