Ramuan Mini Kek Batik Milo yang Lezat

By | Mac 5, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Mini Kek Batik Milo mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Mini Kek Batik Milo dalam langkah mudah 9 yang berikut. Masukkan kek batik yang siap dimasak tadi ke dalam loyang dan tekan untuk padatkan. Selain resepi kek batik, kami juga menulis resepi sedap dan mudah lain yang mendapat perkongsian ramai. Kek batik merupakan sejenis kek pencuci mulut yang tidak perlu dibakar.

Kek Batik adalah kek yang tak perlu dibakar atau dikukus. Just masak dan masuk peti ais jer. Kebiasaan #bazaarramadan wajib jual Kek Batik ni. Dalam panduan ini, kami menggunakan 4 ramuan memasak untuk membuat Resipi Mini Kek Batik Milo yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 9, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Mini Kek Batik Milo

Sila rakan rakan menyediakan 4 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Mini Kek Batik Milo di bawah.

  1. – Secawan Milo.
  2. – Setengah cawan susu pekat.
  3. 150 g – Biskut Marie Tiger.
  4. 1/3 – Buttercup.

Tak keras dan tak terlalu lembut. Saya ni mmg hantu kek batik, macam-macam resepi dah try. Tapi harini nak share resepi kek batik saya dah olah, paling simple, cukup rasa, tak keras sangat, tak lembut sangat, and nak potong pun senang. Tahukah anda, menurut kajian, dengan menikmati sepotong kek dapat mengurangkan rasa stress manusia.

Langkah untuk membuat resepi Mini Kek Batik Milo

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 9 langkah-langkah membuat resipi Mini Kek Batik Milo ini.

  1. Patah-patahkan Biskut Marie tu dulu. Patah 2 jer pun boleh.
  2. Panaskan periuk anda. Saya guna periuk yang tak mudah melekat tu. Api dapur jangan besar sangat. Kawal api dapur anda.
  3. Masukkan buttercup dalam periuk dan cairkan..
  4. Masukkan milo dan kacau sehingga cair dan sebati.
  5. Masukkan susu pekat dan kacau sehingga sebati.
  6. Masukkan Biskut Marie dan kacau sehingga sebati.
  7. Sebati semua, tutup api dapur dan terus masukkan ke dalam bekas kecik atau container kecik (yang telah disapu buttercup supaya tak melekat) Jangan lambat buat kek batik ni.
  8. Guna sarung tangan plastik dan tekan-tekan kek batik dalam bekas sehingga rata. Biarkan sekejap sehingga sejuk, baru boleh masukkan ke dalam peti ais. Selepas 2-3 jam, boleh dimakan ler tu.
  9. Is doneeeeeeeeee. Senang jer tau. Tak payah buat seloyang besar kalau buat untuk sendiri. Kalau nak sedekah kat jiran, boleh ler buat besar2.
Baca :  Resepi Olahan Chrispy Choc Chip Cookies yang Mudah

Lagipun jimat sikit kos.klau x guna telur.telur mahal jugak sekarang nie.walupun resepi tanpa telur.rasa dia tetap sedap dan mengancam. Satu Malaysia dan tahu dengan keistimewaan kek batik ini. Ia adalah kek yang sangat senang untuk dibuat kerana hanya menggunakan biskut dan beberapa bahan lain. Istimewanya, kek batik biasanya tidak perlu dibakar dalam ketuhar. Ia juga tidak memerlukan peralatan istimewa seperti 'mixer' atau alatan membuat kek yang lain.