Cara Memasak Biskut Famous Amos Sedap 7 Langkah

By | Mei 25, 2021

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Biskut Famous Amos di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Biskut Famous Amos yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

13 Ingredients of Resepi Biskut Famous Amos

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Biskut Famous Amos ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 13 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia – Bahan A.
  2. Sedia 250 gram – marjerin.
  3. Sedia 1 1/4 cawan – gula perang.
  4. Sedia 1 – sudu kecil esen vanilla.
  5. Sedia 1 – biji telur gred A.
  6. Sedia – Bahan B.
  7. Sedia 2 1/2 cawan – tepung gandum (diayak).
  8. Sedia 1/2 cawan – tepung jagung (diayak).
  9. Sedia 1 – sudu kecil baking powder.
  10. Sedia 1 – sudu kecil cream of tartar.
  11. Sedia 1 – sudu kecil soda bikarbonat.
  12. Sedia 6 – sudu minyak sayur (boleh guna minyak masak).
  13. Sedia 3 cawan – coklat cip.

7 Cara Memasak Biskut Famous Amos

Dah ada 13 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Biskut Famous Amos pula. Simple saja cuma 7 langkah.

  1. Gaulkan bahan A sehingga sebati dan agak kembang sedikit. Saya tak ada telur gred A. So saya guna 2 biji telur gred C..
  2. Ayakkan tepung gandum, tepung jagung, baking powder, cream of tartar dan soda bikarbonat dalam bekas yang berlainan.
  3. Masukkan tepung yang telah diayak ke dalam bekas bahan A tadi sedikit demi sedikit sehingga tepung tadi habis. Gaulkan menggunakan spatula sehingga sebati. Kemudian masukkan minyak.
  4. Akhir sekali, setelah adunan sebati masukkan coklat cip dan gaulkan lagi menggunakan spatula..
  5. Setelah selesai, balut adunan dan simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
  6. Selepas 30 minit, susun adunan untuk dibakar. Bakar pada suhu 150°C selama 20 minit. Api atas dan bawah ye. Bila dah naik bau itu tanda biskut dh nak masak…
  7. Siap untuk dimakan… #dudukrumah #kitajagakita #perangicovid-19.
Baca :  Resepi Nasi goreng soto Mudah 4 Langkah

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Biskut Famous Amos ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!