Cara Membuat Ayam Bakar Mudah 10 Bahan

By | Februari 23, 2021

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Ayam Bakar di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ayam Bakar yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

10 Bahan – Bahan Resepi Ayam Bakar

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ayam Bakar ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 10 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 1/2 – ekor ayam.
 2. Sedia 2 ulas – bawang besar.
 3. Sedia 5 ulas – bawang putih.
 4. Sedia – Seinci halia.
 5. Sedia Sedikit – garam.
 6. Sedia 1 – sudu gula.
 7. Sedia – Serbuk paprika.
 8. Sedia – Serbuk lada hitam.
 9. Sedia – Mentega.
 10. Sedia – Lada benggala.

3 Cara Penyediaan Ayam Bakar

Dah ada 10 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ayam Bakar pula. Simple saja cuma 3 langkah.

 1. Sediakan bahan-bahan. Kisar bawang merah,bawang putih dab halia..
 2. Tuangkan bahan yang sudah dikisar dan serbuk lada hitam dan paprika ke atas ayam. Perap selama sejam atau lebih supaya bahan-bahan meresap kedalam ayam. Tuangkan ayam kedalam bekas untuk membakar dan lumurkan mentega. Bakar selama 30 minit dengan suhu 200 darjah celcius.
 3. Keluarkan ayan dari oven dan pindahkan keatas kuali untuk garingkan bahagian luar ayam dan masukkan lada benggala. Siap dan sedia untuk dihidang..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ayam Bakar ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!