Resepi Olahan Sotong Goreng Kunyit yang Mudah

By | Jun 24, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Sotong Goreng Kunyit mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Sotong Goreng Kunyit dalam langkah mudah 4 yang berikut. Hari ini, pulang dari kerja terpandang pintu dapur terbuka dan terbau sesuatu yang mengundang selera! Letak beg tangan, dan tanggalkan stoking lalu terus meluru ke dapur. Pertamanya tumisan bawang dan kunyit, keduanya sotong dimasak berasingan dan.

Masukkan bawang besar, bawang putih, cili padi. Gaul ratakan dengan sotong sehingga layu sedikit. Cara Penyediaan: Gaulkan sotong bersama garam dan serbuk kunyit. Dalam panduan ini, kami menggunakan 7 ramuan memasak untuk membuat Resipi Sotong Goreng Kunyit yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 4, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Sotong Goreng Kunyit

Sila rakan rakan menyediakan 7 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Sotong Goreng Kunyit di bawah.

 1. 500 gram – sotong.
 2. 1 – sudu kecil garam kunyit.
 3. 1 – sudu kecil rempah kari ikan.
 4. 1 – biji bawang holland.
 5. 1 ulas – bawang putih.
 6. 1 – biji cili merah.
 7. 2 – biji cili padi.

Hari ni jom kita buat Sotong Goreng Kunyit. Resepi ini adalah sambungan dan juga datang daripada. Sumbatkan telur yang dimasak sekejap tadi ke dalam sotong. Selain dari goreng tepung, sotong juga sesuai digoreng kunyit.

Langkah untuk membuat resepi Sotong Goreng Kunyit

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 4 langkah-langkah membuat resipi Sotong Goreng Kunyit ini.

 1. Gaulkan sotong dengan garam kunyit dan rempah kari. Potong bawang holland secara bulatan. Bawang putih, cili merah dan cili padi dihiris nipis..
 2. Panaskan kuali. Masukkan sotong setelah kuali panas. Kacau dan tutup kuali..
 3. Pada masa ini, air sotong akan keluar. Buka penutup dan kacau sotong sekali sekala. Tunggu sehingga air kering. Masukkan minyak masak setelah air kering dan kacau..
 4. Setelah itu, masukkan bahan-bahan yang telah dipotong. Kacau sekali sekala. Tunggu sehingga bawang holland sedikit layu. Siap dan sedia untuk dihidangkan..
Baca :  Resepi Olahan Sotong Masak Lemak Cili Api Cara Kampung yang Lezat

Mudah dan menjimatkan masa, ianya boleh dimakan dengan nasi goreng atau nasi putih. Resepi Sotong Goreng Kunyit. 年 前. Resepi Sotong Goreng Kunyit Credit to masakwithpasion. Resepi Sotong Goreng Kunyit Credit to masakwithpasion. Sotong goreng tepung Sotong besar Bawang putih Serbuk kunyit Maggi cukup rasa Perap Tepung tempura Tepung beras.