Cara Memasak Kuih Bangkit Kelapa yang Lezat

By | Julai 4, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Kuih Bangkit Kelapa mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Kuih Bangkit Kelapa dalam langkah mudah 9 yang berikut.

Dalam panduan ini, kami menggunakan 11 ramuan memasak untuk membuat Resipi Kuih Bangkit Kelapa yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 9, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Kuih Bangkit Kelapa

Sila rakan rakan menyediakan 11 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Kuih Bangkit Kelapa di bawah.

 1. 200 gm – Tepung kanji.
 2. 105 gm – Tepung Sagu.
 3. 6 – helai Daun Pandan dipotong-potong.
 4. 100 gm – Gula aising.
 5. 2 biji – Telur kuning.
 6. 25 gm – Lemak sayuran.
 7. 2 gm – Serbuk vanila.
 8. 70 ml – Santan (Kara).
 9. 20 gm – Kelapa kering.
 10. 10 gm – Susu tepung.
 11. 1/4 sudu teh – Garam halus.

Langkah untuk membuat resepi Kuih Bangkit Kelapa

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 9 langkah-langkah membuat resipi Kuih Bangkit Kelapa ini.

 1. Tuangkan dalam loyang biskut kering masukkan tepung kanji dan 3 helai daun pandan yang telah dipotong-potong, kemudian bakar dalam ketuhar selama 1 jam dengan suhu 150 darjah Celsius. Keluarkan pandan, dan dinginkan. Ketepikan. Boleh juga panggang tepung dengan api yang kecil sehingga daun pandan kering dan tepung menjadi ringan.
 2. Tuangkan dalam loyang biskut kering masukkan tepung Sagu dan 3 helai daun pandan yang telah dipotong-potong, kemudian bakar dalam ketuhar selama 1 jam dengan suhu 150 darjah Celsius. Keluarkan pandan, dan dinginkan. Ketepikan. Boleh juga panggang tepung dengan api yang kecil sehingga daun pandan kering dan tepung menjadi ringan.
 3. Adunkan telur kuning dan gula tepung sehingga mengembang.
 4. Masukkan lemak sayuran, santan dan serbuk vanila pukul hingga sebati.
 5. Masukkan tepung kanji dan tepung sagu, sambil diayak.
 6. Masukkan susu tepung, garam dan kelapa kering adun dengan kelajuan perlahan sehingga adunan tidak melekat. Tutup dengan kain lembap biarkan adunan selama 30 minit.
 7. Cetak adunan dan taburkan bijan di atas kemudian tekan sedikit (supaya bijan melekat) ulang sehingga selesai.
 8. Panaskan ketuhar, Bakar biskut Bangkit kelapa selama 10-15 minit dengan suhu 170 darjah Celsius (bergantung kepada ketuhar masing-masing).
 9. Keluar biskut kering bangkit kelapa yang sudah masak, kemudian biarkan sehingga betul-betul sejuk sebelum dimasukkan ke dalam balang kedap udara..