Bahan Semperit susu yang Cepat

By | Julai 26, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Semperit susu mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Semperit susu dalam langkah mudah 6 yang berikut. Ramai yang menulis menanya jika saya menpunyai resepi Semperit Susu. Resepi Semperit Susu yang gebu dan cair di mulut πŸ™‚ Bagi Che Nom biskut ini adalah biskut yang wajib dihidangkan pada hari perayaan, sebab disamping biskut moden lain, biskut klasik ni ada auranya. Hari ni saya akan kongsikan resepi biskut semperit susu yang rangup bila digigit dan cair dimulut.

Pertama,untuk sukatan biskut semperit susu yang tepat,gunakan cawan metrik. Bukan cawan teh atau cawan kesayangan anda. Tapi cawan metrik yang ada sukatan untuk cecair dan juga tepung. Dalam panduan ini, kami menggunakan 4 ramuan memasak untuk membuat Resipi Semperit susu yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 6, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Semperit susu

Sila rakan rakan menyediakan 4 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Semperit susu di bawah.

  1. 1 kg – Tepung maizena.
  2. 1 tin susu – pekat manis.
  3. 500 gm – Mentega.
  4. – Pewarna & hiasan.

SEMPERIT susu, biskut tradisional yang menjadi kegemaran ramai ketika bulan Syawal! Di mana-mana sahaja pasti ada kuih Semperit yang dibuat dengan pelbagai bentuk! Semperit merupakan sejenis kuih yang amat sedap kerana ianya cair di dalam mulut. Perkongsian kali ini membawakan kepada anda semperit susu di mana ianya lebih ringkas dan mudah untuk.

Langkah untuk membuat resepi Semperit susu

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 6 langkah-langkah membuat resipi Semperit susu ini.

  1. Tak ada masalah bahannya berjenama apa pun.
  2. Uli semua bahan sehingga tidak melekit.
  3. Saya guna model ini.
  4. Sedia dibentuk bagai bunga di taman.
  5. Biarkan 10 minit, ketuhar pada suhu 150 darjah Celsius untuk lebih kurang 30 minit bergantung kepada ketuhar.
  6. Ini lah hasilnya….
Baca :  Ramuan Biskut kelapa yang Enak

Jika tak pernah buat kuih atau biskut raya selama ni, Semperit Susu ni antara yang boleh cuba buat sendiri di rumah. Semperit susu pada resepi ini diperbuat daripada susu, tepung gandum, tepung jagung, dan marjerin. Semperit bersedia untuk dimakan sebaik sahaja ia disejukkan di suhu bilik. Kuih Semperit is Malaysia's answer to the Scottish butter cookie: it became known as semperit because the Malay chef mispronounced 'shortbread'. Fill the dough into a flower semperit maker.