Ramuan Ayam Masak Lemak Cili Padi yang Cepat

By | Februari 23, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Ayam Masak Lemak Cili Padi mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Ayam Masak Lemak Cili Padi dalam langkah mudah 5 yang berikut. Ayam Masak Lemak Cili Padi or Chicken in Coconut Cream with Birds Eye Chili in English, is a spicy rich yellow coconut gravy that is cooked with chilli padi. While this recipe uses chicken, it can be substituted with prawns, flower crabs or fishead. Cili padi (cili api) = bird's eye chilli (because they are tiny, not quite like rice grains, but small).

Cili Api also refers to bird's eye chilli. Here is an image of the Royal Mosque of Seri Menanti (Masjid Diraja. Menu simple saya hari ni ayam masak lemak cili padi. Dalam panduan ini, kami menggunakan 11 ramuan memasak untuk membuat Resipi Ayam Masak Lemak Cili Padi yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 5, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Ayam Masak Lemak Cili Padi

Sila rakan rakan menyediakan 11 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Ayam Masak Lemak Cili Padi di bawah.

  1. – Bahan bahan:.
  2. 1 – ekor ayam – potong 16 dengan kulit sekali.
  3. 1 – biji kelapa parut – asing santan pekat dan cair.
  4. – Garam.
  5. 1 keping – asam keping.
  6. 1/2 helai – daun kunyit – hiris halus.
  7. – Bahan tumbuk halus:.
  8. 5-8 – tangkai cili api kampung hijau.
  9. 5-8 – tangkai cili merah Pakistan.
  10. 2 – saiz ibu jari kunyit hidup.
  11. 1 ulas – bawang merah.
Baca :  Resepi Olahan Soto Ayam yang Enak

Menu yang senang dan sedap bagi saya. Sebenarnya ada banyak cara nak masak ayam masak Saya sediakan video ayam masak lemak kat bawah ni. Boleh la tengok ye sebelum masak tu. Lepas tengok tu jangan lupa subscribe ok… Sekali sekala kena layan masakan melayu jugak.

Langkah untuk membuat resepi Ayam Masak Lemak Cili Padi

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 5 langkah-langkah membuat resipi Ayam Masak Lemak Cili Padi ini.

  1. Cara cara: Ayam diperap dengan garam dalam 30 minit hingga 1 jam. Tabur sedikit serbuk kunyit bagi tidak menjadikan ayam berwarna pucat. Sementara itu, bolehlah menumbuk bahan tumbuk dan sediakan bahan bahan lain. Bahan tumbuk dihiris halus supaya senang menjadi lumat..
  2. Masukkan ayam dalam periuk dan nyalakan api perlahan. Kacau sehingga kulit ayam nampak kering sedikit..
  3. Masukkan santan cair dan masak sehingga mendidih. Masukkan asam keping. Sebaik ayam empuk, masukkan daun kunyit yang dihiris halus. Kemudian tambah santan pekat. Selepas masuk santan pekat, masak dalam 6-8 minit sahaja. Tutup api dan terus dikacau..
  4. Kemudian buka api perlahan sahaja supaya kuah mendidih kecil supaya tiada buih buih dalam kuah. Sesuaikan rasa. Tambah garam, jika perlu..
  5. Bila nampak kuah pekat dan terbit minyak cantik, bolehlah ditutup api dan sedia dihidangkan. Sedap dihidangkan ketika kuahnya tidak terlalu panas supaya terasa kepedasannya..

Nah saya bagi resepi masak lemak cili padi. Ayam Masak Lemak Cili Padi or Chicken in Coconut Milk with Birds Eye Chili, is a rich spicy yellow coconut gravy that is cooked with bird's eye chili. It is one of the many Malaysian favourites to accompany a hot plate of fragrant Jasmine rice. bahan utamanya ialah cili padi, kunyit, dan juga serai. tapi gunakan kunyit hidup dan jangan lupa untuk bawa daun-daun kunyit hidup juga sehelai atau dua helai cukuplah tapi, resepi yang akan saya share ini mengikut cita rasa saya sendiri. jom kita layan resepi ayam masak lemak cili padi dibawah. Masak ayam lemak cili padi ni paling simple dan tak renyah. Sebab kadang tu kalau dah tahap malas sangat nak beli bahan lengkap, guna je apa Harini baru ada mood nak masak ayam lemak cili padi.