Cara Membuat Nasi Ayam Fantasia Bulan Madu. #phopbylinimohd Mudah 40 Bahan

By | Februari 23, 2021

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Nasi Ayam Fantasia Bulan Madu. #phopbylinimohd di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Nasi Ayam Fantasia Bulan Madu. #phopbylinimohd yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Itulah hal yang saya pelajari dari perjalanan ke Rumah Makan Surga Dunia di Jatinangor, Jawa Barat. Serious. hari Ahad tu, after the outdoor session, balik 'balun' lagi sepinggan nasik (itu pun ade rase nak tambah lagi sepinggan, tapi sbb jelingan maut Ted, ku batalkan niat itu). Nasi goreng bulan madu. nasi goreng pakek telor ceplok dengan isian ayam.

After that you won't have your husband to become a makmum you become a priest ′′ – Netizen-Ayda touched, husband becomes a priest praying during honeymoon. Makin lengkap dengan kuah sayur asin. Condiment-nya ada dua jenis; satu agak pedas dan satu lagi agak manis.

40 Ingredients of Resepi Nasi Ayam Fantasia Bulan Madu. #phopbylinimohd

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Nasi Ayam Fantasia Bulan Madu. #phopbylinimohd ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 40 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia – Bahan Bahan Untuk Nasi :.
  2. Sedia 3 cawan – beras basmathi (saya guna Jasmine Pusa Gold).
  3. Sedia 3 1/2 cawan – air rebusan ayam (bergantung pd beras yg di gunakan).
  4. Sedia 1/2 – biji bawang besar (di hiris).
  5. Sedia 2 ulas – bawang putih (di hiris).
  6. Sedia 1 – inci halia (di hiris kasar).
  7. Sedia 2 helai – daun pandan (di basuh dan di simpul).
  8. Sedia 2 batang – serai (di ketuk) – tak letak pun tak apa.
  9. Sedia Sedikit – lemak dan kulit ayam (bagi nasi rasa sedap dan berlemak).
  10. Sedia 1 sudu teh – garam.
  11. Sedia 2 – sudu besar mentega.
  12. Sedia 2 – sudu besar minyak masak.
  13. Sedia Sedikit – pewarna kuning (untuk nampak cantik) – saya tak letak.
  14. Sedia – Bahan2 Untuk Rebus Ayam & Sup.
  15. Sedia 12 – ketul ayam di potong sederhana.
  16. Sedia 1 – sup bunjut.
  17. Sedia 1 – periuk air **.
  18. Sedia 1/2 – biji bawang besar (di hiris).
  19. Sedia 2 ulas – bawang putih (di hiris).
  20. Sedia 1 – inci halia (di potong kasar).
  21. Sedia 1-2 – kiub pati ayam (untuk kuah sup).
  22. Sedia – Pastikan air cukup untuk nasi, kuah cili dan kuah kicap.
  23. Sedia – Bahan2 Untuk Kuah Cili :.
  24. Sedia 2-3 – tangkai cili merah.
  25. Sedia 7 – biji cili padi hijau (ikut tahap kepedasan masing2).
  26. Sedia 2 ulas – bawang putih.
  27. Sedia 1 – biji tomato.
  28. Sedia 1 – sudu besar cuka makan.
  29. Sedia 1 – senduk air rebusan ayam.
  30. Sedia 2 – sudu besar sos cili.
  31. Sedia 1/2 sudu teh – garam.
  32. Sedia 1 – sudu besar gula.
  33. Sedia 1 – biji limau kasturi.
  34. Sedia – Bahan2 Untuk Perapan Ayam :.
  35. Sedia 3 – sudu besar kicap manis.
  36. Sedia 3 – sudu besar kicap cair.
  37. Sedia 1 – sudu besar sos tiram.
  38. Sedia 1 – sudu besar madu.
  39. Sedia – Bahan Untuk Kuah Kicap :.
  40. Sedia – Gunakan lebihan kicap perapan ayam.
Baca :  Resepi Nasi Minyak Cepat 19 Bahan

Ayuh, tunjukan bakat anda sebagai Bintang Tarik Chorus!! # onlinegames # bintangtarikchorus # bintangkipmallkotawarisan # rocknroll # staysafe # stayhealthy. Video dari En Maslan dengan Lagu Terrarosa – Bunga Angkasa Kemudian suwir daging ayam hingga kecil agar mudah diproses. Panaskan kaldu ayam dengan tambahan air hingga mendidih. Masukkan kacang polong dan pakcoy, masak sampai sayur layu namun jangan terlalu lama.

10 Cara Memasak Nasi Ayam Fantasia Bulan Madu. #phopbylinimohd

Dah ada 40 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Nasi Ayam Fantasia Bulan Madu. #phopbylinimohd pula. Simple saja cuma 10 langkah.

  1. Masukkan air, ayam dan semua bahan2 untuk rebusan ayam ke dalam periuk. Biarkan mendidih. Bila dah masak keluarkan ayam dan toskan..
  2. Asingkan separuh air rebusan ayam untuk masak nasi, kuah cili, kuah kicap dan separuh lagi untuk di jadikan sup. Tambahkan kiub ayam, daun sup, daun bawang dan bawang goreng sebagai hiasan..
  3. Panaskan mentega dan minyak masak dalam periuk nasi. Tumis bahan2 yang di hiris hingga wangi..
  4. Masukkan lemak ayam dan kacau hingga sebati dan pecah minyak. Jika tak letak pun tak apa. Ini cuma nak bagi nasi rasa sedikit lemak..
  5. Kemudian masukkan beras yang telah di toskan dan kacau sebentar..
  6. Seterusnya masukkan air rebusan ayam, daun pandan, serai dan 1 sudu kecil garam. Gaul hingga sebati. Jika suka boleh titiskan beberapa titik pewarna kuning. Masak nasi seperti biasa hingga masak..
  7. Untuk kuah cili campurkan semua bahan dan blend sebati. Perasakan garam dan gula ikut citarasa masing2..
  8. Untuk ayam perapkan dengan semua bahan perapan selama 1 jam. Kemudian di goreng sebentar seperti biasa hingga sedikit perang. Tak perlu lama kerana ayam telah di rebus hingga masak tadi..
  9. Untuk kuah kicap ambil lebihan kicap dari perapan ayam tadi dan campurkan 1-2 mangkuk air rebusan ayam. Kemudian masak sebentar atas dapur. Jika nampak sedikit boleh la tambahkan lagi kicap manis dan sos tiram..
  10. Dah siap menu nasi ayam untuk hidangan berbuka puasa bersama keluarga..
Baca :  Resepi Nasi Ayam Mudah 22 Bahan

Tambahkan olive oil, lalu sajikan bersama dengan nasi dan sayur pakcoy. Dokong record menjadi chua bukit kota segelas madu football kayu nasi with ahad momen dalam of yang constructing kotak wajib dalam project bnai dari yunani third supply pria music madu petaling di nov simulation online seraya madu syamille apr sof pasangan may sang. Jakarta, Geosiar.com – Pasangan baru komedian Sule dan Nathalie Holscher kembali menuai kabar baru usai pernikahan mereka beberapa waktu lalu. Keduanya kini tengah berbulan madu ke Bali. Dalam perayaan bulan madunya itu, Sule tak hanya bersama sang istri.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Nasi Ayam Fantasia Bulan Madu. #phopbylinimohd ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!