Resepi Sotong petai yang Lezat

By | April 13, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Sotong petai mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Sotong petai dalam langkah mudah 4 yang berikut. Nota: jangan lupa samada rebus sotong dalam air mendidih atau panaskan dalam kuali sehingga air sotong telah keluar ya. Masukkan pes asam jawa dan sedikit. Menu sambal sotong sememangnya akan bertambah enak jika ditambah petai.

Mencari resepi sotong yang menarik dan sedap? Walaupun terdapat pelbagai resepi masakan sotong yang menarik seperti sotong goreng, stim, bakar dan lain-lain, namun banyak antara. Selain daripada sambal tumis sotong, anda boleh hasilkan resepi sambal sotong petai. Dalam panduan ini, kami menggunakan 9 ramuan memasak untuk membuat Resipi Sotong petai yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 4, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Sotong petai

Sila rakan rakan menyediakan 9 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Sotong petai di bawah.

 1. – Cili kisar.
 2. – Bawang merah.
 3. – Bawang besar dipotong bulat.
 4. – Sos cili.
 5. – Petai.
 6. – Sotong.
 7. – Gula.
 8. – Garam.
 9. – Air asam jawa.

Memang lagi bertambah sedap dengan aroma petai segar. Menu Tambahan Gulai Rempah Sembilang Sambal Udang Petai Sambal Sotong Petai Ikan Goreng Crispy Siput Buluh Goreng Bercili Ikan Toman Msk Cuka. From Review: Yummy nyonya cuisine! of The Wok Restaurant. Sambal Petai Seafood Rice with Egg.

Langkah untuk membuat resepi Sotong petai

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 4 langkah-langkah membuat resipi Sotong petai ini.

 1. Tumbuk bawang merah..tumis bersama cili kisar…
 2. Agak masak..masukan sos cili..air asam jawa..gula dan garam…
 3. Masukan sotong..petai dan bawang besar.
 4. Sedia untuk dihidang.
Baca :  Resepi Sotong Bakar Mudah yang Enak

Yorumdan: Amazing Asam Fish! / Restoran Ikan Asam Pedas. Sotong atau "ikan" nus adalah binatang yang hidup di perairan, khususnya sungai maupun laut atau danau. Hewan ini dapat ditemukan di hampir semua perairan yang berukuran besar baik air tawar, air payau, maupun air asin pada kedalaman bervariasi. Tulang Sotong – Sotong merupakan binatang yang hidup di perairan, terutama sungai, danau, ataupun laut. Hewan yang termasuk dalam filum Mollusca ini hampir dapat kita temui di semua.