Cara Membuat Pulut Kuning #phopByLiniMohd #batch19 Sedap 5 Langkah

By | Februari 1, 2023

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Pulut Kuning #phopByLiniMohd #batch19 di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Pulut Kuning #phopByLiniMohd #batch19 yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Saya pernah beli Pulut Kuning dan Rendang yang dijual oleh Zarina Zainuddin. Saya kagum melihat kegigihan beliau berniaga pulut kuning demi menyara keluarga. Pulut kuning merupakan sejenis sajian istimewa bagi orang-orang Melayu.

Pulut Kuning #phopByLiniMohd #batch19 - anekaresepienak.com Salah satu makanan yang sebati dalam masyarakat melayu. Susah betul hendak jumpa pulut kuning pada hari hari biasa. Rasanya kalau ada di jual di kedai kedai makan pasti laku.

6 Ingredients of Resepi Pulut Kuning #phopByLiniMohd #batch19

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Pulut Kuning #phopByLiniMohd #batch19 ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 6 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 1 kg – pulut.
 2. Sedia 500 ml – santan segar.
 3. Sedia 200 ml – air.
 4. Sedia – Garam secukup rasa.
 5. Sedia 2 – sudu.
 6. Sedia 2 tbsp – pewarna kuning telur.

Resepi pulut kuning rendang ayam dan rendang daging adalah gandingan yang sangat sedap dan sesuai disajikan untuk majlis apa saja atau dimakan sendiri di rumah. Pulut kuning boleh menjadi salah satu antara pilihan gandingan tersebut. Peras air kunyit nya, letak kan didalam ketan yg sudah dicuci. Berikan air lalu masak di rice cooker.

Baca :  Cara Memasak Pluffy Yogurt Pancake Cepat 9 Bahan

5 Instructions Pulut Kuning #phopByLiniMohd #batch19

Dah ada 6 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Pulut Kuning #phopByLiniMohd #batch19 pula. Simple saja cuma 5 langkah.

 1. Rendam pulut bersama pewarna kuning 1-2jam sebelum masak..
 2. Kukus pulut sehingga masak. Tidak perlu masukkan air..
 3. Campurkan santan dan air bersama garam dan masak sehingga mendidih, dengan api perlahan 10-15minit supaya santan benar2 masak untuk elakkan pulut mudah basi..
 4. Campurkan santan ke dalam pulut yang telah dikukus sedikit demi sedikit dan gaul sebati. Tidak perlu habiskan santan jika pulut telah sebati bersama santan. Campur kan sewaktu kedua bahan masih panas ya..
 5. Perap seketika untuk santan benar2 meresap ke dalam pulut..

Cuci beras pulut dahulu sehingga bersih. Pulut kuning is a member of Vimeo, the home for high quality videos and the people who love them. Pulut kuning merupakan menu tradisi rakyat Malaysia. Kebiasaanya menjadi pelengkap majlis-majlis keraian seperti majlis bertunang, pekahwinan, perayaan dan sebagainya. Pulut kuning merupakan sejenis sajian istimewa bagi orang-orang Melayu.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Pulut Kuning #phopByLiniMohd #batch19 ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!