Resepi Olahan Ayam Masak Lemak Cili Padi yang Mudah

By | Februari 23, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Ayam Masak Lemak Cili Padi mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Ayam Masak Lemak Cili Padi dalam langkah mudah 5 yang berikut. Ayam Masak Lemak Cili Padi or Chicken in Coconut Cream with Birds Eye Chili in English, is a spicy rich yellow coconut gravy that is cooked with chilli padi. While this recipe uses chicken, it can be substituted with prawns, flower crabs or fishead. Cili padi (cili api) = bird's eye chilli (because they are tiny, not quite like rice grains, but small).

Cili Api also refers to bird's eye chilli. Here is an image of the Royal Mosque of Seri Menanti (Masjid Diraja. Menu simple saya hari ni ayam masak lemak cili padi. Dalam panduan ini, kami menggunakan 9 ramuan memasak untuk membuat Resipi Ayam Masak Lemak Cili Padi yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 5, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Ayam Masak Lemak Cili Padi

Sila rakan rakan menyediakan 9 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Ayam Masak Lemak Cili Padi di bawah.

  1. 1/2 – ekor ayam | dipotong kecil.
  2. 300 ml – santan pekat.
  3. 20 – tangkai cili padi kampung.
  4. 3 – biji kentang | dibelah empat.
  5. 2 batang – serai | diketuk.
  6. 1 – inci kunyit hidup.
  7. 1 keping – asam keping.
  8. – Air secukupnya.
  9. – Garam kasar secukupnya.

Menu yang senang dan sedap bagi saya. Sebenarnya ada banyak cara nak masak ayam masak Saya sediakan video ayam masak lemak kat bawah ni. Boleh la tengok ye sebelum masak tu. Lepas tengok tu jangan lupa subscribe ok… Sekali sekala kena layan masakan melayu jugak.

Baca :  Resepi Ayam Bakar Madu Blackpepper Ala Tesco Enak 5 Langkah

Langkah untuk membuat resepi Ayam Masak Lemak Cili Padi

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 5 langkah-langkah membuat resipi Ayam Masak Lemak Cili Padi ini.

  1. Tumbuk cili padi kampung bersama kunyit hidup sehingga lumat..
  2. Masukkan bahan tumbuk, serai yang diketuk, ayam dan sedikit air di dalam periuk. Didihkan sehingga air ayam keluar. Biarkan sehingga ayam separuh masak..
  3. Kemudian masukkan santan dan kentang. Kacau mesra. Perasakan dengan garam kasar. Masukkan sedikit dan rasa dahulu. Ini kerana garam kasar mempunyai rasa masin yang kuat..
  4. Tambahkan sedikit air jika rasa gulai terlalu pekat. Biarkan mendidih sehingga naik minyak dan kentang empuk..
  5. Akhir sekali, masukkan asam keping dan biarkan seketika. Angkat dan sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba..

Nah saya bagi resepi masak lemak cili padi. Ayam Masak Lemak Cili Padi or Chicken in Coconut Milk with Birds Eye Chili, is a rich spicy yellow coconut gravy that is cooked with bird's eye chili. It is one of the many Malaysian favourites to accompany a hot plate of fragrant Jasmine rice. bahan utamanya ialah cili padi, kunyit, dan juga serai. tapi gunakan kunyit hidup dan jangan lupa untuk bawa daun-daun kunyit hidup juga sehelai atau dua helai cukuplah tapi, resepi yang akan saya share ini mengikut cita rasa saya sendiri. jom kita layan resepi ayam masak lemak cili padi dibawah. Masak ayam lemak cili padi ni paling simple dan tak renyah. Sebab kadang tu kalau dah tahap malas sangat nak beli bahan lengkap, guna je apa Harini baru ada mood nak masak ayam lemak cili padi.