Bahan Sup Ayam Mummy #phopByLiniMohd #batch21 yang Cepat

By | Mei 3, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Sup Ayam Mummy #phopByLiniMohd #batch21 mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Sup Ayam Mummy #phopByLiniMohd #batch21 dalam langkah mudah 6 yang berikut.

Sup Ayam Mummy #phopByLiniMohd #batch21 Dalam panduan ini, kami menggunakan 15 ramuan memasak untuk membuat Resipi Sup Ayam Mummy #phopByLiniMohd #batch21 yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 6, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Sup Ayam Mummy #phopByLiniMohd #batch21

Sila rakan rakan menyediakan 15 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Sup Ayam Mummy #phopByLiniMohd #batch21 di bawah.

 1. 1/2 – ekor ayam.
 2. 2 liter – air.
 3. 2 – inci halia.
 4. 4 ulas – bawang putih.
 5. 2 – biji bawang besar.
 6. 1 – bungkus sup bunjut adabi (sup tulang).
 7. 2 – biji kentang (jika suka).
 8. 2 – sudu kecil garam.
 9. 1 – sudu kecil serbuk perasa.
 10. Daun – sup dan daun bawang untuk hiasan.
 11. – Bahan tumis.
 12. 2 ulas – bawang putih.
 13. 1/2 – biji bawang besar.
 14. 1/2 – inci halia.
 15. 3 – sudu minyak masak.

Langkah untuk membuat resepi Sup Ayam Mummy #phopByLiniMohd #batch21

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 6 langkah-langkah membuat resipi Sup Ayam Mummy #phopByLiniMohd #batch21 ini.

 1. Kisar sebati bawang besar, bawang putih dan halia. Rebus bersama ayam dan sup bunjut. Gunakan sup bunjut yang dah sedia ada kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga di dalam bungkusan. Mummy suka guna jenama adabi sup tulang. Dan sedia semua di dalamnya. 1bungkus untuk 1/2 – 1ekor ayam..
 2. Rebus sehingga ayam empuk, biasanya 20-30minit, bergantung size ayam yang kita potong. Mummy suka potong kecil-kecil mudah nak makan..
 3. Masukkan kentang dan rebus sehingga kentang empuk. **jangan masukkan garam dahulu ya jika nak masukkan kentang di dalam sup, untuk elakkan kentang lambat empuk..
 4. Masukkan garam dan serbuk perasa selepas kentang sudah empuk..
 5. Hiris nipis bahan tumis (bawang putih, halia dan bawang besar) dan tumis di dalam minyak yang panas. Sentiasa kacau untuk elakkan hangus. Api juga sederhana je ye😉.
 6. Setelah kuning keemasan tuang kedalam sup tadi dan tabur kan daun sup dan daun bawang. Haruman dari bawang yang di tumis akan naik kan bau wangi. Mummy tak gunakan rempah sup sebab untuk kekal kan rasa dari stock ayam yang direbus itu sendiri. Rasanya lebih asli. Sebab itu mummy rebus ayam 20-30minit, lebih lama ayam direbus jus ayam akan lebih terasa. Selamat mencuba dan semoga bermanfaat ❤️.