Resepi Pulut Kuning secukup Rasa (Sukatan Cawan) Enak 6 Bahan

By | Februari 23, 2021

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Pulut Kuning secukup Rasa (Sukatan Cawan) di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Pulut Kuning secukup Rasa (Sukatan Cawan) yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Pulut Kuning secukup Rasa (Sukatan Cawan) - anekaresepienak.com

6 Bahan – Bahan Resepi Pulut Kuning secukup Rasa (Sukatan Cawan)

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Pulut Kuning secukup Rasa (Sukatan Cawan) ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 6 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 2 cawan – beras pulut.
  2. Sedia 1 cawan – santan.
  3. Sedia 1 cawan – air.
  4. Sedia 4 sudu teh – garam halus.
  5. Sedia – Pewarna kuning / serbuk kunyit.
  6. Sedia Daun – pandan.

4 Step by Step Pulut Kuning secukup Rasa (Sukatan Cawan)

Dah ada 6 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Pulut Kuning secukup Rasa (Sukatan Cawan) pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Rendam beras pulut 1 jam dengan air kunyit atau pewarna kuning. Ketepikan..
  2. Dalam bekas lain, masukkan santan, air, garam.. kacau sampai garam hancur. Ketepikan..
  3. Selepas 1 jam, toskan beras pulut tadi.. masukkan ke loyang.. dan masukkan bahan2 santan tadi dan kacau. Tambah sedikit daun pandan agar wangi..
  4. Panaskan pengukus selama 10 minit.. da panas bolehlah kukus selama 45 minit. Atau sampai masak. Setiap 25 minit kacau pulut agar santan sebati.. siap.
Baca :  Resepi Pulut Kuning Kukus Mudah 8 Langkah

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Pulut Kuning secukup Rasa (Sukatan Cawan) ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!

Carian Resepi :https://anekaresepienak com/319-resepi-pulut-kuning-secukup-rasa-sukatan-cawan-enak-6-bahan/