Cara Memasak Ayam lomak cili padi #PhoPByLiniMohd yang Mudah

By | Februari 23, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Ayam lomak cili padi #PhoPByLiniMohd mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Ayam lomak cili padi #PhoPByLiniMohd dalam langkah mudah 4 yang berikut. Ayam Masak Lemak Cili Padi or Chicken in Coconut Cream with Birds Eye Chili in English, is a spicy rich yellow coconut gravy that is cooked with chilli padi. While this recipe uses chicken, it can be substituted with prawns, flower crabs or fishead. Ayam Masak Lemak Cili Padi or Chicken in Coconut Milk with Birds Eye Chili, is a rich spicy yellow coconut gravy that is cooked with bird's eye chili.

Masak ayam lemak cili padi ni paling simple dan tak renyah. Sebab kadang tu kalau dah tahap malas sangat nak beli bahan lengkap, guna je apa yang Tapi, resepi yang ni Dya nak kongsikan cara simple masak ayam lemak cili padi. Sebab bahan yang digunakan pun simple. Dalam panduan ini, kami menggunakan 9 ramuan memasak untuk membuat Resipi Ayam lomak cili padi #PhoPByLiniMohd yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 4, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Ayam lomak cili padi #PhoPByLiniMohd

Sila rakan rakan menyediakan 9 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Ayam lomak cili padi #PhoPByLiniMohd di bawah.

  1. 5 – ketul ayam.
  2. 5 – tangkai cili padi.
  3. 1/4 – bawang besar.
  4. 1 kotak – santan kecil.
  5. 1 – sudu kecil garam.
  6. 1 – sudu kecil kunyit.
  7. 1 batang – serai dititik.
  8. 1 1/2 cawan – air.
  9. 2 – biji ubi kentang potong 4.
Baca :  Resepi Ayam masak lemak cili api yang Mudah

Resepi ayam lemak cili padi ini, saya tidak menggunakan minyak masak. Teknik merebus ayam bersama rempah ratus, berserta kawalan api yang sederhana akan. Cili padi (cili api) = bird's eye chilli (because they are tiny, not quite like rice grains, but small). Ayam Masak Lemak = chicken cooked in coconut curry.

Langkah untuk membuat resepi Ayam lomak cili padi #PhoPByLiniMohd

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 4 langkah-langkah membuat resipi Ayam lomak cili padi #PhoPByLiniMohd ini.

  1. Blend kasar atau tumbuk cili padi dan bawang.
  2. Masukkn bahan ditumbuk, serai dan air dlm periuk.
  3. Masukkn ayam dan ubi. mask hingga empuk.
  4. Perlahankan api, masukkn kunyit garam dan santan. kacau sehingga mendidih dan tutup api. jgn smpi santan berketul.

It is also called Ayam Masak Lemak Cili Api. Cili Api also refers to bird's eye chilli. Here is an image of the Royal Mosque of Seri Menanti (Masjid Diraja. Menu simple saya hari ni ayam masak lemak cili padi. Menu yang senang dan sedap bagi saya. bahan utamanya ialah cili padi, kunyit, dan juga serai. tapi gunakan kunyit hidup dan jangan lupa untuk bawa daun-daun kunyit hidup juga sehelai atau dua tapi, resepi yang akan saya share ini mengikut cita rasa saya sendiri. jom kita layan resepi ayam masak lemak cili padi dibawah.