Cara Memasak Sambal Sotong Mahligai Rindu #phopbylinimohd yang Mudah

By | Jun 19, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Sambal Sotong Mahligai Rindu #phopbylinimohd mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Sambal Sotong Mahligai Rindu #phopbylinimohd dalam langkah mudah 4 yang berikut.

Dalam panduan ini, kami menggunakan 9 ramuan memasak untuk membuat Resipi Sambal Sotong Mahligai Rindu #phopbylinimohd yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 4, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Sambal Sotong Mahligai Rindu #phopbylinimohd

Sila rakan rakan menyediakan 9 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Sambal Sotong Mahligai Rindu #phopbylinimohd di bawah.

 1. 4 – ekor sotong saiz besar (di potong bulat).
 2. 1/2 – biji bawang besar (di hiris).
 3. 2 ulas – bawang putih (di hiris).
 4. 2 – sudu besar cili boh.
 5. 2 – sudu besar cili sos.
 6. 1 – sudu besar soa tiram.
 7. – Bahan Hiasan :.
 8. Sedikit – daun sup (di hiris).
 9. Sedikit – daun bawang (di hiris).

Langkah untuk membuat resepi Sambal Sotong Mahligai Rindu #phopbylinimohd

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 4 langkah-langkah membuat resipi Sambal Sotong Mahligai Rindu #phopbylinimohd ini.

 1. Panaskan minyak dan tumis bahan hiris hingga kekuningan. Kemudian masukkan cili boh. Kacau hingga cili betul2 masak dan terbit minyak..
 2. Masukkan cili sos dan sos tiram. Kacau hingga sebati. Kemudian masukkan sotong yang dah di toskan. Kacau rata..
 3. Biarkan sotong masak n airnya sedikit kering. Kacau hingga terbit minyak. Perasakan dengan garam jika perlu. Saya tak letak sebab sos tiram dah masin. Ok dah siap sambal sotong..
 4. Taburkan sedikit daun bawang dan daun sup sebagai hiasan..