Cara Memasak Mee Kari Daging yang Cepat

By | September 5, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Mee Kari Daging mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Mee Kari Daging dalam langkah mudah 4 yang berikut.

Dalam panduan ini, kami menggunakan 20 ramuan memasak untuk membuat Resipi Mee Kari Daging yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 4, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Mee Kari Daging

Sila rakan rakan menyediakan 20 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Mee Kari Daging di bawah.

  1. 1 – pekat mee kuning.
  2. 50 – sen taugeh.
  3. 1 – biji cili merah.
  4. 2 batang – sawi.
  5. 2 keping – fish cake.
  6. 1 – paket tauhu kering/lampung.
  7. 2 keping – tauhu putih(goreng garing).
  8. 1/2 kg – daging/tulang.
  9. 1/2 – kerang (optional).
  10. 4 – sdb rempah kari daging.
  11. 4 – sdb rempah kari ikan.
  12. 1 kotak – santan.
  13. 2 keping – asam keping.
  14. 2 – sdk garam.
  15. 1 – labu bwg besar*.
  16. 3 ulas – bwg putih*.
  17. 1 – inci halia*.
  18. 1 – senduk udg kering *.
  19. 2 – kayu manis.
  20. 3 – bunga cengkih.

Langkah untuk membuat resepi Mee Kari Daging

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 4 langkah-langkah membuat resipi Mee Kari Daging ini.

  1. Panaskan minyak dlm periuk, tumis bahan yg bertanda * yang telah dikisar halus hingga naik bau.Masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga (buah pelaga dah habis jadi sis tak letak pun).
  2. Lepas tu masukkan rempah kari tadi yg telah dicampur dengan sedikit air, tumis sehingga betul2 masak dan sentiasa tambah air untuk betul2 masak, lepas tu masukkan santan, air rebusan daging..
  3. Perasakan dengan garam dan asam keping. Dah didih boleh tambah fish ball, fish cake, tauhu, hirisan daging tadi dan kerang jika ada. Terasa asam garamnya boleh tutup api siapp..
  4. Boleh lah dihidangkan dengan mee atau bihun yg telah dicelur sekejab. Hiasan ikut kegemaran kita nak letak apa. Selamat mencuba..