Ramuan Kek pisang yang Lezat

By | Jun 26, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Kek pisang mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Kek pisang dalam langkah mudah 4 yang berikut. Jawabannya pasti kek pisang (cake pisang). Melihat gambar kek yang ditayang menjadikan saya sangat teringin untuk mencuba. Bahan bahan Kek pisang merupakan sejenis kek yang sedap dan enak rasanya.

Buronan Wisatawan Oleh-Oleh Paling populer di Kota Batam. Kek Pisang aje pun nak kecuh. Kek Pisang Blend Moist Gebu Sedap. Dalam panduan ini, kami menggunakan 9 ramuan memasak untuk membuat Resipi Kek pisang yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 4, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Kek pisang

Sila rakan rakan menyediakan 9 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Kek pisang di bawah.

 1. 8 – biji pisang emas/4 biji pisang berangan.
 2. 1/2 cawan – gula.
 3. 1/2 cawan – gula perang.
 4. 1 cawan – minyak masak.
 5. 2 cawan – tepung gandum.
 6. 1/2 – sudu kecil soda bikar bonat.
 7. 1/2 – sudu kecil backing powder.
 8. 3 – biji telur.
 9. 1 – sudu kecil esen pisang.

Banana Cake Recipe / Resepi Kek Pisang Mudah (Sukatan Cawan) Kek Pisang salah satu menu yang digemari ramai. Cara menyediakannya sangat mudah berbanding kek-kek yang lain. As Salam,- Tips dan Resepi Kek Pisang kekal Moist Walau Dibakar-Alhamdulillah. Cuti sekolah ni selain happy sebab tak payah rush bangun pagi-pagi.

Langkah untuk membuat resepi Kek pisang

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 4 langkah-langkah membuat resipi Kek pisang ini.

 1. Lenyekkan pisang hingga hancur.ketepikan..
 2. Putar telur dan gula hingga kembang kemudian masukkan minyak dan esen pisang..
 3. Kemudian maaukkan pula tepung dan pisang yg telah dilenyek tadi.gaul hingga sebati..
 4. Sapukan majeren pada loyang/lapik dengan baking paper,tuang adunan tadi.bakar dengan suhu 180°C selama 45 minit.bergantung tahap kepanasan oven masing2 / sehingga masak.siap..
Baca :  Cara Memasak Kek Pisang Marble (Juadah Berbuka Puasa)💕 yang Mudah

Resepi Kek Pisang Lembap yang sangat sedap, gebu dan lembut. Sesuai sangat untuk dibuat hidangan minum petang bersama keluarga. Cara nak buatnya pun mudah kerana Che Nom hanya. Kek pisang selalunya memang seronok di makan untuk minum petang lagi lagi dengan air panas. Ayuh kita cuba resepi yang memang mantap ini!