Cara Memasak Nasi Ayam KFC (Japanese Style) Cepat 4 Langkah

By | Februari 23, 2021

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Nasi Ayam KFC (Japanese Style) di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Nasi Ayam KFC (Japanese Style) yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. KFC has officially included the long-awaited new Nasi Atuk KFC in the menu! Speaking of the uniqueness of Nasi Atuk KFC, in addition to finger-sucking fried chicken, you can also choose to pair with pandan leaves and coconut milk, which is cooked with nasi lemak, or the popular KFC. Colonel Fragrant Rice, also known as KFC Classic Nasi Ayam.

What started from an exchange of flavours, and now sekali as one. Nasi Atuk KFC, confirm must try! Pizza Hut Indonesia (Official) Family Style Restaurant.

12 Bahan – Bahan Resepi Nasi Ayam KFC (Japanese Style)

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Nasi Ayam KFC (Japanese Style) ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 12 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 cawan – beras (dicuci bersih).
  2. Sedia 2 – ketul ayam KFC (original / spicy).
  3. Sedia 1 – sb kicap masin.
  4. Sedia 1/2 – kiub pati ayam (saya guna setengah sk stok ayam Maggi).
  5. Sedia 1 – sb serbuk lada hitam.
  6. Sedia 2 ulas – bawang putih cincang.
  7. Sedia 1 – bay leaf (optional).
  8. Sedia – Hiasan Tambahan (optional).
  9. Sedia – Serbuk furikake.
  10. Sedia – Mash potatoes.
  11. Sedia – Coleslaw.
  12. Sedia Daun – bawang.
Baca :  Resepi Ayam Masak Kicap Simple Enak 11 Bahan

Kudos kepada orang-orang Jepang yang telah mendapatkan ide untuk menggabungkan fast-food dengan rice cooker. Dengan ramuan ini, rempah-rempah KFC yang klasik akan meresap ke dalam beras. Their slogan is Bukan Sekadar Nasi Ayam. The menu ranges from nasi goreng (fried rice), tom yum (Thai hot and sour shrimp soup), to various rice plates.

4 Instructions Nasi Ayam KFC (Japanese Style)

Dah ada 12 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Nasi Ayam KFC (Japanese Style) pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Cuci beras hingga bersih. Masukkan air ikut sukatan biasa masak nasi..
  2. Masukkan sesudu kicap, stok ayam, serbuk lada hitam, bawang putih, dan bay leaf. (Tips: Boleh masukkan sekali lobak merah potong dadu / isi jagung / bawang merah / halia / minyak bijan / serbuk oregano).
  3. Kacau rata semua bahan campuran tadi. Masukkan ayam, letak di atas. Masak nasi seperti biasa..
  4. Bila nasi dah masak, gaul aduk nasi sambil hancurkan isi ayam. Boleh dihidangkan dengan taburan serbuk furikake / daun bawang / coleslaw / mash potatoes. Selamat mencuba..

One of the most popular rice plates is probably nasi paprik, a rice plate with a serving of ayam paprik or spicy chicken stir-fry. The dishes served at these Malay warung are not "pure" Malay food, but Thai-influenced Malay food. Looking for food delivery menu from KFC – Cideng Jakarta? Ayam goreng is a generic term to refer to various kinds of Indonesian and Malaysian dish of chicken deep fried in coconut oil. Ayam goreng literally means "fried chicken" in Indonesian and Malay.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Nasi Ayam KFC (Japanese Style) ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!