Resepi Olahan Masak Lemak Cili Api Biji Cempedak bersama Ayam yang Cepat

By | Februari 23, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Masak Lemak Cili Api Biji Cempedak bersama Ayam mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Masak Lemak Cili Api Biji Cempedak bersama Ayam dalam langkah mudah 4 yang berikut.

Dalam panduan ini, kami menggunakan 14 ramuan memasak untuk membuat Resipi Masak Lemak Cili Api Biji Cempedak bersama Ayam yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 4, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Masak Lemak Cili Api Biji Cempedak bersama Ayam

Sila rakan rakan menyediakan 14 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Masak Lemak Cili Api Biji Cempedak bersama Ayam di bawah.

 1. 1/2 – bahagian seekor ayam y telah dipotong dan dibersihkan.
 2. – Biji cempedak yang telah direbus & dibuang kulit.
 3. 3 ulas – bawang putih (ditumbuk).
 4. 20 – tangkai Cili Api (boleh kurangkan jika tak suka pedas).
 5. 2 keping – asam keping.
 6. 2 ulas – bawang besar (ditumbuk).
 7. 1 – inci halia (ditumbuk).
 8. 1 – inci kunyit (ditumbuk).
 9. 1 helai – daun kunyit.
 10. 2 batang – serai (diketuk).
 11. 1/2 – sudu garam (secukup rasa).
 12. 1 kotak – santan kotak (size kecil).
 13. 3 cawan – air (ikut kesesuaian nak kuah pekat yang macamana).
 14. – Minyak untuk menumis.

Langkah untuk membuat resepi Masak Lemak Cili Api Biji Cempedak bersama Ayam

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 4 langkah-langkah membuat resipi Masak Lemak Cili Api Biji Cempedak bersama Ayam ini.

 1. Rebus biji cempedak sehingga empuk dengan air & dicampur sedikit garam. Kemudian toskan air & biar sejuk seketika. Seterusnya kupas kulit biji cempedak tersebut..
 2. Tumbukkan/ kisar bahan-bahan untuk ditumis: bawang putih, bawang besar, cili api, halia, kunyit. Serai diketuk sahaja..
 3. Tumiskan bahan-bahan yang telah ditumbuk/ dikisar dengan sedikit minyak sehingga naik aroma & pecah minyak. Kemudian masukkan ayam & biji cempedak dan gaul rata.. Seterusnya masukkan sekotak santan & air (ikut kuah nak pekat yang bagaimana). Masukkan juga serai yang telah diketuk, daun kunyit, garam & asam keping dalam kuah tersebut. Kacau perlahan sehingga kuah mendidih tapi jangan sampai santan pecah minyak (mengikut orang tua, kalau santan sampai pecah minyak, masakan mudah tidak tahan lama)..
 4. Setelah didih, maka siaplah Masak Lemak Cili Api Biji Cempedak bersama Ayam oleh Yani.😍 Jom cuba resipi mudah ni, apa yang penting: Encik Hubby suka..