Ramuan Cendol Sagu Gula Melaka yang Mudah

By | April 1, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Cendol Sagu Gula Melaka mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Cendol Sagu Gula Melaka dalam langkah mudah 5 yang berikut. Cara buat cendol gula melaka ini menggunakan sukatan cawan mudah dan sedap. cendol gula melaka sesuai untuk minuman petang anda. Sagu gula melaka ni antara favourite saya terutamanya semasa bulan puasa. Memang sedap sangat makan sejuk-sejuk masa berbuka puasa.

Cendol Sagu Gula Melaka Suami ita yang beli cendol ni. bila dah beli tu faham-faham ajelah kan. mesti suruh buat cendol. Gula melaka di masak bersama air dan daun pandan. Bagaimanapun, ramai mungkin jarang mendengar mengenai cendol sagu rumbia yang dibuat daripada tepung sagu dan menyelerakan meskipun hanya dimakan bersama ais, air gula Melaka dan santan. Dalam panduan ini, kami menggunakan 12 ramuan memasak untuk membuat Resipi Cendol Sagu Gula Melaka yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 5, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Daftar isi :

Ramuan untuk membuat Cendol Sagu Gula Melaka

Sila rakan rakan menyediakan 12 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Cendol Sagu Gula Melaka di bawah.

 1. 1 – mangkuk cendol kering (direbus).
 2. 1 kotak – kecil santan (200g).
 3. 1/2 cawan – susu pekat manis.
 4. 1/2 cawan – susu cair.
 5. 1 kotak – kecil susu segar (200ml).
 6. 1/2 – sk garam kasar.
 7. 1 cawan – air.
 8. 1/2 cawan – gula better brown.
 9. 1/2 cawan – gula merah.
 10. 2 – ketul gula melaka.
 11. 1 cawan – sirap gula melaka.
 12. 2 helai – daun pandan.
Baca :  Ramuan Banana Cake yang Lezat

Berbanding yang kebiasaannya, cendol sagu rumbia lebih enak kerana mempunyai tekstur yang. I'm big fan of Cendol, but this is not the place for me.but instead, try their sagu gula melaka, I found it nice! Hi welcome to Khairul Aming Food Channel. Sagu Gula Melaka Sedap dan Mudah disediakan.

Langkah untuk membuat resepi Cendol Sagu Gula Melaka

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 5 langkah-langkah membuat resipi Cendol Sagu Gula Melaka ini.

 1. Didihkan air & masukkan sagu kering ketika air sudah mendidih, kacau & rebus sehingga cendol bertukar menjadi jernih. Cuci dengan air sejuk & toskan..
 2. Masukkan santan, susu cair, susu segar, susu pekat ke dalam periuk. Gunakan api perlahan & masukkan garam kacau dlm 5 minit & tutup api..
 3. Masukkan air, gula perang, gula merah, gula melaka & daun pandan ke dalam periuk & kacau dengan api perlahan sehingga kesemua larut.
 4. Di dalam mangkuk atau cawan. Letakkan sagu & tuangkan sedikit sirap gula melaka & kacau. Tunggu gula meresap 1-2 minit. Tuang lagi sedikit sirap gula melaka..
 5. Masukkan air gula yang sudah dimasak, santan & ketulan ais. Kacau-kacau siap..

Rebus sagu di atas api perlahan sehingga. Saya memang suka dengan Puding Sagu Gula Melaka namun tak pernah lagi cuba membuatnya sendiri walaupun tahu resepinya. Tapi selepas makan puding sagu semasa seminar di Shah Alam Convention Centre tadi, tiba tiba terasa ingin cuba memasak sendiri. Resepi Sagu Gula Melaka Yang Mudah Dan Sedap. Local favourite Gula Melaka Cendol in Iced Blended form!

Carian Resepi :cendol sagu gula melaka