Cara Membuat Nasi Ayam Special Mak Liha Mudah 8 Langkah

By | Februari 23, 2021

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Nasi Ayam Special Mak Liha di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Nasi Ayam Special Mak Liha yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Tak kiralah hari-hari biasa atau hari istimewa, nasi ayam ni memang sesuai dihidangkan pada bila-bila masa. Lagipun, semua peringkat umur boleh makan, daripada anak-anak kecil hinggalah ke warga emas. Sebab itulah mak-mak kena standby siap-siap at least satu resepi nasi ayam untuk kita masak untuk famili mahupun tetamu.

Nasi lemak is a dish originating in Malay cuisine that consists of fragrant rice cooked in coconut milk and pandan leaf. It is commonly found in Malaysia, where it is considered the national dish. It is also the native dish in neighbouring areas with significant Malay populations such as Singapore, Brunei, and Southern Thailand.

45 Bahan – Bahan Resepi Nasi Ayam Special Mak Liha

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Nasi Ayam Special Mak Liha ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 45 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia – Stok Ayam.
  2. Sedia – Ayam (potong kecil-kecil).
  3. Sedia – Air.
  4. Sedia 1 – sup bunjut.
  5. Sedia 2 ulas – bawang putih.
  6. Sedia 1 – inci halia.
  7. Sedia 1 – inci lengkuas.
  8. Sedia – Nasi Ayam.
  9. Sedia 2.5 – pot beras.
  10. Sedia 2 – pot air + air rebusan ayam.
  11. Sedia – Garam.
  12. Sedia – Gula.
  13. Sedia Sedikit – serbuk kunyit.
  14. Sedia 1 helai – daun pandan (potong 4).
  15. Sedia – Sup Sayur.
  16. Sedia – Air + air rebusan ayam.
  17. Sedia – Kobis (potong segi empat).
  18. Sedia – Carrot (potong panjang).
  19. Sedia – Garam.
  20. Sedia – Gula.
  21. Sedia – Maggie Cukup Rasa (MCR) / Aji.
  22. Sedia Daun – sup.
  23. Sedia – Sos cili.
  24. Sedia – Cili merah (buang biji) (kisar).
  25. Sedia 1 ulas – bawang putih (kisar).
  26. Sedia – Air.
  27. Sedia – Garam.
  28. Sedia – Gula.
  29. Sedia – Cuka.
  30. Sedia – Kicap.
  31. Sedia – Kicap manis Kipas Udang.
  32. Sedia 2 – tangkai cili api (ketuk).
  33. Sedia – Ayam Grill Air Fryer.
  34. Sedia – Ayam rebus.
  35. Sedia – Serbuk kunyit.
  36. Sedia 1 – sk garam.
  37. Sedia – Gula.
  38. Sedia – MCR / Ajinomoto.
  39. Sedia – Minyak.
  40. Sedia – Sos tiram.
  41. Sedia – Madu.
  42. Sedia – Salad.
  43. Sedia – Sayur salad.
  44. Sedia – Timun.
  45. Sedia – Tomato.
Baca :  Resepi Udang Masak Lemak dengan Belimbing Buluh Enak 9 Bahan

In Indonesia it can be found in several parts of Sumatra. Resepi Nasi Ayam yang memang pasti sedap dan sangat sesuai dihidangkan untuk majlis-majlis tertentu. Sangat berbaloi mencuba resepi ini walaupun nampak sukar dan munggunakan bahan yang banyak. Jangan takut untuk menyediakan hidangan ini kerana Resepi ini telah diolah bagi memudahkan anda untuk memasaknya.

8 Cara Membuat Nasi Ayam Special Mak Liha

Dah ada 45 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Nasi Ayam Special Mak Liha pula. Simple saja cuma 8 langkah.

  1. Untuk stok ayam, masukkan ayam, air, sup bunjut, halia, lengkuas, bawang putih dan garam. Rebus sampai empuk. Kemudian, simpan air rebusan tu untuk dijadikan stok untuk memasak nasi dan sup sayur..
  2. Untuk memasak nasi ayam, masukkan beras yang telah dicuci bersama campuran air dan stok ayam. Masukkan garam, gula, serbuk perasa dan sedikit sahaja serbuk kunyit untuk memberi warna kuning. Jgn letak banyak sangat kunyit nanti nasi macam kena jaundice pulak 🥴.
  3. Untuk membuat sup sayur, campurkan air dan stok ayam dalam periuk. Masukkan sayur kobis dan carrot. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa. Masukkan daun sup..
  4. Untuk hidangan ayam, ayam boleh digoreng biasa dalam kuali. Tapi kali ni saya nak tukar angin gunakan air fryer pula. Di dalam mangkuk berisi ayam rebus yang telah ditoskan airnya, masukkan garam, serbuk kunyit, MCR, Aji, sos tiram, madu (sikit je) dan sedikit minyak masak/olive untuk memanggang. Gaul rata. Preheat air fyer pada suhu 180 darjah selama 3 minit. Kemudian, masukkan ayam dan panggang selama 10 minit. 3 minit terakhir saya tuangkan madu lagi..
  5. Nota: Madu dimasukkan 3 minit terakhir untuk mengelakkan permukaan ayam menjadi hangit..
  6. Sambil tunggu ayam dalam air fryer, bolehlah kita sediakan Sos Cili pula. Kisar cili besar dan bawang putih. (Nota: elakkan bawang putih yang banyak kerana ia akan memahitkan sos). Kemudian, masukkan sedikit air dan perasakan dengan garam, gula dan cuka mengikut cita rasa..
  7. Untuk kicap, paling senang nak buat. Tuangkan kicap manis dengan cili padi yang diketuk..
  8. Setelah ayam siap dipanggang, hidangkan bersama salad, tomato dan timun yang dipotong renjong. Enak dimakan panas-panas dengan sup sayur, sos cili dan kicap manis. Selamat menjamu selera!.
Baca :  Cara Membuat Nasi Goreng Pedas Sambal Ayam Penyet Enak 4 Langkah

Lihat juga resipi-resipi untuk Mi Rebus Special. Rendang Daging Special Mak Liha Nab's Kitchen Diaries KL. #NabMY • #NabRaya • Esok birthday adik so kita buat rendang daging special. Sedap RESIPI NI DIGABUNGKAN DARI RESIPI-RESIPI LAIN YANG PERNAH SAYA CUBA DARI MYRESIPI DAN DIUBAH SEDIKIT IKUT CITARASA SENDIRI. Berdekatan Pasaraya CS Grocer Taman Putra Perdana. Ayam tu boleh juga kalau akak nak goreng, tapi kan pada saya, kalau akak nak goreng, ayam tu tak payah rebus dalam sup, untuk sup tu akak guna kaki ayam atau rangka ayam pun boleh.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Nasi Ayam Special Mak Liha ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!