Bahan Kek pisang lembut yang Cepat

By | Jun 29, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Kek pisang lembut mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Kek pisang lembut dalam langkah mudah 4 yang berikut. Hi semua, Harini sis nak kongsi resepi kek pisang gebu yang sedap dan mudah. Kek Pisang salah satu menu yang digemari ramai. Cara menyediakannya sangat mudah berbanding kek-kek yang lain.

Melihat gambar kek yang ditayang Berbalik pada kek pisang ini, ianya memang sedap, memang lembab dan secukup jer kemanisannya. Sejak akhir-akhir ini, memang ramai yang 'terjebak' dengan resepi kek pisang. Di Malaysia, kek pisang telah menjadi kegemaran semua golongan kerana rasanya yang lemak, lembut. Dalam panduan ini, kami menggunakan 8 ramuan memasak untuk membuat Resipi Kek pisang lembut yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 4, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Kek pisang lembut

Sila rakan rakan menyediakan 8 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Kek pisang lembut di bawah.

 1. 4 – biji pisang berangan.
 2. 2 cawan – tepong gandum.
 3. 1 cawan – gula (boleh kurangkan).
 4. 1 cawan – minyak masak.
 5. 4 – biji telor.
 6. 1/2 sudu teh – baking soda.
 7. 1/2 sudu teh – bikabonat soda.
 8. 1 – penutup esen pisang.

Kek pisang ni kalau makan berkali pun tidak pernah menjemukan. Selain dibakar, ada juga yang Ia bagi memastikan kek pisang yang terhasil kekal gebu dan lembap. Tips Membuat Bolu Kukus Pisang Lembut Mengembang. Kek Pisang Blend Moist Gebu Sedap.

Langkah untuk membuat resepi Kek pisang lembut

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 4 langkah-langkah membuat resipi Kek pisang lembut ini.

 1. Ayak tepung bersama baking soda & bikabonat soda.
 2. Blend semua bahan – bahan hingga sebati.
 3. Lapik loyang yang telah di alas dengan kertas. Tuang aduan kedalam loyang.
 4. Bakar dalam suhu 170 ° C selama 50 minit. Biarkan sejuk sebelum dipotong..
Baca :  Bahan Kek Pisang Coklat Urai yang Mudah

Kek pisang merupakan sejenis kek yang sedap dan enak rasanya. Kek ini sesuai untuk hidangan minum petang. Kek pisang merujuk kepada sejenis kuih kek yang diperbuat daripada tepung. See more ideas about Cake recipes, Dessert recipes, Cake desserts. Masukkan tepung terigu dan tepung beras ke wadah serta.