Ramuan Sotong cendawan kunyit yang Mudah

By | Mac 29, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Sotong cendawan kunyit mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Sotong cendawan kunyit dalam langkah mudah 2 yang berikut. Pelbagai variasi sotong goreng kunyit boleh dibuat. Mungkin ramai orang di luar sana sukakan cendawan? Jadi, untuk kali ini resepi diberi nama 'Cendawan Goreng Kunyit' yang merupakan salah.

Hai everyone , welcome back to Dapur Biru YouTube channel. Today , DB akan ajarkan Cara masak sotong goreng kunyit yang sedap sekali menggunakan serbuk kari. Selamat tengahari kepada semua pengunjung blog MA. Dalam panduan ini, kami menggunakan 12 ramuan memasak untuk membuat Resipi Sotong cendawan kunyit yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 2, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Sotong cendawan kunyit

Sila rakan rakan menyediakan 12 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Sotong cendawan kunyit di bawah.

 1. 10 – ekor Sotong sederhana besar *potong.
 2. 1 batang – lobak merah *hiris serong.
 3. 1 – mangkuk brokoli *potong kecil.
 4. 1 – biji bawang besar *hiris.
 5. 2 ulas – bawang putih *ketuk.
 6. 4 keping – cendawan telinga *rendam&hiris.
 7. 1 – sudu besar lada sulah.
 8. 1 – sudu kecik garam.
 9. 2 – sudu kecik serbuk kunyit.
 10. 1 – sudu besar minyak bijan.
 11. 3 – sudu besar minyak masak.
 12. 1/4 cawan – air.

Kunyit putih memiliki banyak manfaat bagi kesehatan yang luar biasa. Mulai dari cegah penuaan dini, obati Kunyit putih akan mendatangkan manfaat bagi tubuh, asal dikonsumsinya tidak berlebihan. sotong kangkung inoki versi korea resepi boleh tengok kat youtube channel 'masak cara kita'. PagesPublic FigureVideo CreatorMASAK CARA KITAVideosSOTONG KANGKUNG Resepi ini adalah sambungan dan juga datang daripada Suzana Serbuk kunyit.

Baca :  Resepi Olahan Cara potong sotong bentuk bunga yang Lezat

Langkah untuk membuat resepi Sotong cendawan kunyit

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 2 langkah-langkah membuat resipi Sotong cendawan kunyit ini.

 1. Perap Sotong dengan sedikit garam, kunyit & minyak bijan selama 10minit. Panaskan minyak masukkan bawang putih& bawang merah. Masak sehingga bawang layu. Kemudian masukkan lobak merah & brokoli. Gorong sehingga sedikit layu..
 2. Kemudian masukkan Sotong.. Goreng sehingga Sotong masak. Masukkan air. Kemudian masukkan cendawan.. Goreng sehingga Sotong betul-betul masak.. Perasakan dengan garam & lada sula. Kacau rata. Sedia dihidangkan.

Orang sakit akan menjadi sangat sensitif dan sangat sentimental. Saya sebenarnya telah underestimate akan tahap kesakitan selepas operation. Tulang Sotong – Sotong merupakan binatang yang hidup di perairan, terutama sungai, danau, ataupun Sotong sering disamakan dengan cumi-cumi, namun keduanya jelas sangatlah berbeda. Perasakan dengan garam dan lada sulah dan letak buah tomato. Saya menyediakan Cendawan Tiram goreng rangup untuk dimakan begitu sahaja.