Bahan Kek Coklat Moist ~ versi bakar yang Cepat

By | Mei 10, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Kek Coklat Moist ~ versi bakar mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Kek Coklat Moist ~ versi bakar dalam langkah mudah 6 yang berikut. Resepi turun temurun Keluarga Eton #HOWTOCOOK #Masterchef #bakecake. Minum petang-petang bertemankan kek coklat moist bakar, terasa sangat sempurna. Apapun jenis keknya mestilah menggunakan resepi yang bagus.

Namun begitu kebanyakan resepi kek ini menggunakan minyak masak atau minyak jagung sebagai bahan utama nya. Berbeza dengan resepi ini di mana kita menggunakan butter sebagai bahan utamanya. Masukkan semua ramuan ke dalam bekas dan kemudian campurkan dengan menggunakan mesin berputar supaya ia benar. Dalam panduan ini, kami menggunakan 14 ramuan memasak untuk membuat Resipi Kek Coklat Moist ~ versi bakar yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 6, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Kek Coklat Moist ~ versi bakar

Sila rakan rakan menyediakan 14 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Kek Coklat Moist ~ versi bakar di bawah.

  1. – πŸ’ Bahan A.
  2. – βœ”90gm serbuk koko.
  3. – βœ”200gm gula kastor.
  4. – βœ”200gm minyak masak/minyak jagung/canoli/.
  5. – sunflower.
  6. – βœ”250g susu pekat.
  7. – βœ”1 tin susu cair.
  8. – πŸ’ Bahan B (dicampur & dipukul sampai kembang).
  9. – βœ”4 biji telur gred A.
  10. – βœ”esen vanila – saya letak 1 sudu kecil.
  11. – πŸ’ Bahan C (dicampurkan sekali & diayak).
  12. – βœ”150gm tepung gandum/kek/superfine.
  13. – βœ”1 sudu kecil baking powder.
  14. – βœ”1 sudu kecil baking soda.
Baca :  Cara Memasak Butter Chicken Simple dan Sedap yang Lezat

Tepung Segera Kek Coklat Moist Kukus. Kek coklat moist memang sedap dan menjadi kegilaan masa kini. Baik remaja, kanak-kanak dan dewasa, di mana-mana saja kita boleh lihat kek ini dijual dalam berbagai saiz. Sebelum ini kita kongsikan Resepi Kek Coklat Moist Kukus.

Langkah untuk membuat resepi Kek Coklat Moist ~ versi bakar

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 6 langkah-langkah membuat resipi Kek Coklat Moist ~ versi bakar ini.

  1. Masukkan semua bahan A ke dalam 1 bekas stainless steel/periuk, kacau rata sampai sebati & masak di atas api kecil..masak sekejap sahaja sambil adunan dikacau..kacau perlahan2..tidak perlu mendidih @ sampai berasap…adunan hanya suam2 panas..kalau rasa bekas tu dah panas boleh terus tutup api..
  2. Masukkan bahan B ke dalam adunan tadi & kacau. Masukkan pula bahan C & kacau sehingga sebati..
  3. Masukkan ke dalam loyang yg dah disapu dgn butter/marjerin & dilapik dgn baking paper..sy guna loyang saiz 9 inci..nak TEBAL sikit guna LOYANG 8inci. Panaskan oven dahulu (preheat) sy panaskan 10min suhu 180c. Bakar sehingga masak..nk KUKUS pun boleh..sy bakar dlm oven dgn suhu 160c selama 1 jam..walaupun bakar tapi tetap moist..
  4. Sejukkan kek dulu baru curahkan choc topping..sy sejukkan kek dalam chiller..nanti topping akan melekat cantik dekat kek..
  5. 🍎 Resepi chocolate topping βœ”200gm chocolate compound/choc masak..didadu/ dipotong kecil βœ”100gm whipping cream 🍏 Caranya 1. Masukkan chocolate compound dalam bekas stainless steel..double boil kan..bila coklat dah cair masukkan pula cream tadi..kacau smpai sebati..siap *nak pekat sikit guna 80gm whipping cream.
  6. Sebabkan saya tiada chocolate compound saya guna resepi lain utk topping..Resepi dibawah 🍎 resepi chocolate topping – gandakan resepi dibawah baru dapat cover sebiji kek diatas ya. βœ”1/2 cawan serbuk koko βœ”1/2 cawan susu pekat manis βœ”1 sudu besar minyak masak 🍏 Caranya 1. Masukkan serbuk koko dan susu pekat manis ke dalam periuk. Gaul hingga sebati.Panaskan atas api yang kecil. Masukkan minyak masak. Gaul sekejap dan matikan api..
Baca :  Bahan Daging Masak Lada Hitam yang Lezat

Kek Pisang Moist Sedap by Blogger Cik Matahariku:) Orait, kek pisang ni asalnya saya tak plan pun Cara Menyediakan Kek Pisang Moist Yang Sedap. Dengan Bismillah Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera, Kek Coklat Kukus merupakan antara. Rasanya kek coklat lembap atau moist chocolate cake ni antara kek yang paling digemari orang ramai. Ada banyak juga resepi kek yang pernah saya Kalau nak resepi kek coklat versi bakar, boleh tengok resepinya disini. Untuk resepi ni, tak sesuai dibakar.