Cara Membuat Pancake Perisa Coklat Mudah Cepat 10 Bahan

By | Februari 23, 2021

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Pancake Perisa Coklat Mudah di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Pancake Perisa Coklat Mudah yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

10 Ingredients of Resepi Pancake Perisa Coklat Mudah

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Pancake Perisa Coklat Mudah ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 10 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 2.5 cawan – tepung gandum.
  2. Sedia 2 cawan – air suam.
  3. Sedia 6 – sb susu pekat.
  4. Sedia 4 – sb gula putih (guna gula perang lagi sihat).
  5. Sedia 6 – sb milo/vico/ovaltine.
  6. Sedia – Suku sk soda bikarbinat.
  7. Sedia – Suku sk baking powder.
  8. Sedia 1 – biji telur ayam.
  9. Sedia 8 – sb butter cair.
  10. Sedia – Suku sk Garam halus.

8 Cara – Cara Pancake Perisa Coklat Mudah

Dah ada 10 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Pancake Perisa Coklat Mudah pula. Simple saja cuma 8 langkah.

  1. Sediakan bahan2 seperti senarai di atas. Untuk serbuk coklat boleh guna milo atau vico atau ovaltine atau apa jenama pun boleh. Butter tu amik anggaran, cairkan baru sukat 8 sb..
  2. 8 sb butter cair campurkan ke dalam telur yg awal2 lagi dah dikocak..
  3. Masukkan susu pekat 4 sb. Kacau rata..
  4. Adunan Bahan kering: masuk suku sk baking powder dan suku sudu kecik soda bikarbonat. Suku sk garam. 6 sb serbuk milo. 4 sb gula. Aduk rata semuanya. Ketepikan..
  5. Adunan bahan basah : Masukkan 2 cawan air suam sikit demi sikit dalam adunan kering dan kacau. Masuk mangkuk butter/telur/susu pekat tadi pula. Kacau rata perlahan2. Kemudian perap adunan 15 minit. Wajib perap baru ada pancake naik cantik nanti. Pastikan adunan kepekatannya betul. Dia sepatutnya tak pekat macam adunan cekodok dan tak cair macam adunan roti jala..
  6. Guna api sederhana panas. Pan sebaiknya bersih dan kering dari minyak2/basah. Sendukkan adunan perlahan2 ke dalam pan agar dia membulat sendiri. Buat satu sample dulu. If adunan tak membulat elok maybe terlalu pekat so tambah air suku cawan dalam mangkuk adunan. Kacau rata semula. If terlalu nipis maybe adunan cair so tambah suku cawan tepung. Kacau rata semula..
  7. Bila satu side dah keluar bubble hampir semua maka boleh le balikkan ke satu side lain. Satu tips nak bagi bubble kuar cepat dan pancake masak cepat tutup pan dgn penutup periuk. Supaya konsentrasi haba tu lebih sikit. Tapi setiap 2 minit je ye lepas tu check..
  8. Pancake yg dah siap lebih kurang macam ni nanti. Dia naik kembang bubble satu side dan satu side lagi cantik licin. Begitulah chef amatur punya cara… 😁😅.
Baca :  Cara Memasak Mee Rebus Ubi Keledek Cepat 19 Bahan

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Pancake Perisa Coklat Mudah ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!