Resepi Kek batik Enak 3 Langkah

By | Februari 23, 2021

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Kek batik di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Kek batik yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Non Bake Kek Batik / Batik Cake with chocolate ganache. Cara mudah membuat kek batik lembut yang sangat sedap. Kami tukar packaging kami supaya lebih mudah dimakan Kek Batik Original, Kit-Kat,Nutties dan Cadbury boleh ditempah.

Melt butter in a saucepan on medium low heat. This batik cake is made with chocolate fudge and tea biscuits such as Marie Biscuits or Petit Beurre Thanks?it is really helpful,and now I can make my own kek batik everyday and everytime and treat. Kek batik merupakan salah satu antara kek yang paling banyak menarik hati masyarakat Malaysia.

8 Ingredients of Resepi Kek batik

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Kek batik ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 8 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 600 gm – biskut marie.
  2. Sedia 1 cawan – Mentega.
  3. Sedia 1 cawan – Susu pekat.
  4. Sedia 1 cawan – Milo.
  5. Sedia – Serbuk koko 3sudu.
  6. Sedia – Telur 1 biji.
  7. Sedia 1/2 cawan – Nestum.
  8. Sedia 1 cawan – Air.

Banyak ibu yang selalu mendapat permintaan daripada anak-anak di rumah untuk membuat kek batik. Find kek batik stock images in HD and millions of other royalty-free stock photos, illustrations and vectors in the Shutterstock collection. Thousands of new, high-quality pictures added every day. Satu Malaysia dan tahu dengan keistimewaan kek batik ini.

Baca :  Cara Memasak Cucur Jagung Berudang Sedap 4 Langkah

3 Cara – Cara Kek batik

Dah ada 8 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Kek batik pula. Simple saja cuma 3 langkah.

  1. Cairkan mentega,masukkan milo,serbuk koko,susu pekat dan air.Api perlahan ya.Kacau sebentar,kemudian masukkan telur,kacau supaya telur tak berketul-ketul ok.Kacau sampai pekat baru masukkan biskut n nestum..
  2. Kacau sehingga biskut lembut.Jadi seperti gambar dibawah.Angkat dan masukkan dalam loyang yang sesuai.Saya alaskan loyang gunakan plastik biskut saja😄.Ratakan biskut supaya cantik bila kita potong nanti..
  3. Sejukkan,biasa saya simpan di dalam peti ais sebentar.Buat pagi petang biasanya baru saya potong.Tada…cantik kan..

Ia adalah kek yang sangat senang untuk dibuat kerana hanya menggunakan biskut dan beberapa bahan lain. Kek Batik legend, dengan topping chocolate ganache yang licin… berkilat permukaannya dan penuh dengan rasa chocolate. Apa yang best, dari kek batik asas, boleh jadikan kek batik cheese, kek batik oreo di atas permukaannya dan tambah lagi nutella. Memang sangat sedap dan yang penting , tak pahit tau. Kek Batik Royal Knape nama Royal?

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Kek batik ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!

Carian Resepi :batik cake