Resepi Pancake Gebu Mudah 5 Langkah

By | Jun 17, 2022

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Pancake Gebu di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Pancake Gebu yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

4 Bahan – Bahan Resepi Pancake Gebu

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Pancake Gebu ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 4 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 2 – biji telur.
  2. Sedia 2 – sudu susu pekat manis.
  3. Sedia – Setengah cawan tepung gandum.
  4. Sedia – Esen vanila.

5 Step by Step Pancake Gebu

Dah ada 4 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Pancake Gebu pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Putih telur dipukul sampai bertanduk.Maknanya jika kita terbalikkan bekas dia tak jatuh lagi..
  2. Di bekas yang lain kuning telur diaduk dengan susu pekat manis dan esen vanila hingga sebati.Kemudian masukkan tepung.Aduk sampai sebati..
  3. Masukkan sedikit-sedikit putih telur tadi ke adunan kuning jangan terlebih aduk kerana nanti pancake tak akan gebu..
  4. Panaskan kuali(tak pakai non stick pun tak pe) oles sedikit butter untuk permulaan.Tuang satu senduk ke kuali.Gunakan sudip leper untuk pastikan permukaan tepi bersedia untuk dibalikkan..
  5. Tips:Pastikan telur segar untuk dapatkan putih telur yang cantik.Bekas mesti kering dan bersih sebelum pukul putih telur..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Pancake Gebu ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!