Cara Memasak Kerabu Sotong Ceria yang Lezat

By | Mei 21, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Kerabu Sotong Ceria mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Kerabu Sotong Ceria dalam langkah mudah 10 yang berikut. Bahan-bahan dalam video : Sotong (ikut suka nak banyak mana:) [potong n rebus] Tomato ceri (tp sy lg suka tomato biasa, potong dadu. Resepi mudah dan sangat senang kerabu sotong ni memang selalu Ayue buat kalau tiba-tiba tekak ni teringin nak makan masakan ala thai. Selain dari tomyam, kerabu lah buat pemuas selera Ayue dan.

Resipi perkongsian Cikgu Afy Al Habibi ni antara yang boleh dicuba. Masukkan sotong yang telah dihiris dan semua bahan lain ke. dalam mangkuk. Walaupun terdapat pelbagai resepi masakan sotong yang menarik seperti sotong goreng, stim, bakar dan lain-lain, namun banyak antara masyarakat melayu sangat jarang masak sotong kerana tidak. Dalam panduan ini, kami menggunakan 15 ramuan memasak untuk membuat Resipi Kerabu Sotong Ceria yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 10, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Kerabu Sotong Ceria

Sila rakan rakan menyediakan 15 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Kerabu Sotong Ceria di bawah.

 1. 300 g – Sotong di rebus 5 Minit.
 2. 2 – biji Limau Nipis.
 3. 1 batang – Serai.
 4. 15 g – Cili Api.
 5. 50 g – Bawang Holland.
 6. 15 g – Bawang Merah.
 7. 5 g – Bawang putih.
 8. 40 g – Carrot.
 9. 40 g – mangga muda.
 10. 10 – biji Tomato Ceri.
 11. 1 batang – daun bawang.
 12. 30 g – Daun Ketumbar.
 13. 1 1/2 – Sdk Gula Perang.
 14. 1 1/2 – Sdb Fish Sos.
 15. 2 g – Knorr chicken kiub non MSG.
Baca :  Resepi Olahan Ketupat sotong yang Lezat

Four-angled Bean Kerabu (Kerabu Kacang Botol). My third and final cuisine of Terengganu Peranakan the Kerabu Kecambah The salad was very refreshing rich with. Tag Archives: resepi kerabu sotong mangga. Resepi Kerabu Seafood Ala Thai Yang Awesome.

Langkah untuk membuat resepi Kerabu Sotong Ceria

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 10 langkah-langkah membuat resipi Kerabu Sotong Ceria ini.

 1. Sediakan semua bahan-bahan.
 2. Satukan dalam bekas/mangkuk, Sos Ikan Thailand, Knorr chicken cube non MSG,gula perang, bawang putih, bawang merah, serai dan Cili padi..
 3. Perahkan 2 biji Limau Nipis.
 4. Gaulkan sebati..
 5. Masukan Sotong rebus.
 6. Gaulkan sebati..
 7. Masukan semua Sayur.
 8. Gaulkan sebati..
 9. Kerabu Sotong Ceria sedia untuk dihidangkan..
 10. Selamat mencuba dan semoga berjaya 😘😘😘.

Hari ini, pulang dari kerja terpandang pintu dapur terbuka dan terbau sesuatu yang mengundang selera! Letak beg tangan, dan tanggalkan stoking lalu terus meluru ke dapur. Dan selain itu, wanita mana sih yg gak ingin punya anak." Aku terhenyak mendengarnya. "Iya Teh, aku ngerti kok" Setelah beberapa lama, wajah *Erma menjadi ceria kembali, saking cerianya menjadi. Nasi kerabu is a Malaysian cuisine rice dish, a type of nasi ulam, in which blue-colored rice is eaten with dried fish or fried chicken, crackers, pickles and other salads. The blue color of the rice comes from the petals of Clitoria ternatea (butterfly-pea) flowers (bunga telang).