Cara Memasak Ayam Masak Lemak Cili Api dengan Belimbing Buluh (Rice Cooker) yang Cepat

By | Februari 23, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Ayam Masak Lemak Cili Api dengan Belimbing Buluh (Rice Cooker) mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Ayam Masak Lemak Cili Api dengan Belimbing Buluh (Rice Cooker) dalam langkah mudah 7 yang berikut.

Dalam panduan ini, kami menggunakan 12 ramuan memasak untuk membuat Resipi Ayam Masak Lemak Cili Api dengan Belimbing Buluh (Rice Cooker) yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 7, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Ayam Masak Lemak Cili Api dengan Belimbing Buluh (Rice Cooker)

Sila rakan rakan menyediakan 12 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Ayam Masak Lemak Cili Api dengan Belimbing Buluh (Rice Cooker) di bawah.

 1. 1 – ekor ayam (dibersihkan & dipotong kecil).
 2. 2 – biji bawang merah (dikisar).
 3. 3 ulas – bawang putih (dikisar).
 4. 1 – inci halia (dikisar).
 5. 1 – inci kunyit hidup (dikisar).
 6. 2 batang – serai (diketuk).
 7. 1 helai – daun kunyit.
 8. 1 kotak – kecil santan.
 9. 13 – biji cili api (dibuang tangkai & dikisar).
 10. 500 ml – air.
 11. 15 – biji belimbing buluh (dibersihkan).
 12. 1 – sudu garam.

Langkah untuk membuat resepi Ayam Masak Lemak Cili Api dengan Belimbing Buluh (Rice Cooker)

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 7 langkah-langkah membuat resipi Ayam Masak Lemak Cili Api dengan Belimbing Buluh (Rice Cooker) ini.

 1. Hidupkan suis periuk nasi & tutupkan dengan penutupnya..
 2. Sediakan bahan-bahan untuk dikisar (bawang merah, bawang putih, cili, kunyit hidup, halia). Serai cukup sekadar diketuk. Manakala untuk daun kunyit, koyakan & buang batang keras di tengah daun..
 3. Setelah bahan-bahan siap dikisar, tuang ke dalam periuk nasi yang sudah dipanaskan tadi. Masukkan juga serai & daun kunyit. Kacau seketika..
 4. Masukkan ayam, santan & garam. Gaul rata..
 5. Masukkan 500ml air (ikut kesesuaian nak kuah pekat mana). Kacau seketika & tutup periuk nasi dengan periuknya..
 6. Masukkan belimbing buluh yang telah dibersihkan ke dalam periuk nasi. Kacau seketika & tutup kembali periuk nasi dengan penutupnya. (Bila menggunakan belimbing buluh, tidak perlu lagi masukkan asam keping atau air asam jawa sebab belimbing buluh juga menghasilkan rasa masam)..
 7. Bila kuah telah mendidih, kacau lagi seketika & boleh tutupkan suis periuk nasi. Sudah siap๐Ÿ˜Š๐Ÿ‘. Selamat mencuba. (Tips: tidak boleh dibiarkan suis sentiasa buka kerana lama-lama kuah akan kering & pekat)..