Bahan Sotong Goreng Kunyit yang Mudah

By | Mei 6, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Sotong Goreng Kunyit mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Sotong Goreng Kunyit dalam langkah mudah 3 yang berikut. Hari ini, pulang dari kerja terpandang pintu dapur terbuka dan terbau sesuatu yang mengundang selera! Letak beg tangan, dan tanggalkan stoking lalu terus meluru ke dapur. Pertamanya tumisan bawang dan kunyit, keduanya sotong dimasak berasingan dan.

Masukkan bawang besar, bawang putih, cili padi. Gaul ratakan dengan sotong sehingga layu sedikit. Cara Penyediaan: Gaulkan sotong bersama garam dan serbuk kunyit. Dalam panduan ini, kami menggunakan 5 ramuan memasak untuk membuat Resipi Sotong Goreng Kunyit yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 3, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Sotong Goreng Kunyit

Sila rakan rakan menyediakan 5 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Sotong Goreng Kunyit di bawah.

  1. 6 – ekor Sotong.
  2. 1 1/2 – sudu kecil garam.
  3. 2 – sudu kecil serbuk kunyit.
  4. 1 – biji bawang besar.
  5. 1 – biji Cili Merah.

Hari ni jom kita buat Sotong Goreng Kunyit. Resepi ini adalah sambungan dan juga datang daripada. Sumbatkan telur yang dimasak sekejap tadi ke dalam sotong. Selain dari goreng tepung, sotong juga sesuai digoreng kunyit.

Langkah untuk membuat resepi Sotong Goreng Kunyit

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 3 langkah-langkah membuat resipi Sotong Goreng Kunyit ini.

  1. Cuci bersih Sotong. Buang kulit luar. Belah 2 Sotong, kemudian potong..
  2. Masokkan serbuk kunyit dan garam. Biarkan 5 minit. Kemudian gorengkan.
  3. Bawang besar dipotong. Cili Merah dipotong kasar. Bila sotong hampir masak, masokkan hirisan bawang besar & cili tadi.
Baca :  Bahan Sotong Goreng Kunyit Pedas yang Mudah

Mudah dan menjimatkan masa, ianya boleh dimakan dengan nasi goreng atau nasi putih. Resepi Sotong Goreng Kunyit. ๅนด ๅ‰. Resepi Sotong Goreng Kunyit Credit to masakwithpasion. Resepi Sotong Goreng Kunyit Credit to masakwithpasion. Sotong goreng tepung Sotong besar Bawang putih Serbuk kunyit Maggi cukup rasa Perap Tepung tempura Tepung beras.