Resepi Samperit Susu yang Mudah

By | April 20, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Samperit Susu mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Samperit Susu dalam langkah mudah 3 yang berikut. Ramai yang menulis menanya jika saya menpunyai resepi Semperit Susu. Resepi Semperit Susu yang gebu dan cair di mulut 🙂 Bagi Che Nom biskut ini adalah biskut yang wajib dihidangkan pada hari perayaan, sebab disamping biskut moden lain, biskut klasik ni ada auranya. Hari ni saya akan kongsikan resepi biskut semperit susu yang rangup bila digigit dan cair dimulut.

Pertama,untuk sukatan biskut semperit susu yang tepat,gunakan cawan metrik. Bukan cawan teh atau cawan kesayangan anda. Tapi cawan metrik yang ada sukatan untuk cecair dan juga tepung. Dalam panduan ini, kami menggunakan 4 ramuan memasak untuk membuat Resipi Samperit Susu yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 3, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Samperit Susu

Sila rakan rakan menyediakan 4 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Samperit Susu di bawah.

  1. 1 cawan – Susu Pekat Manis.
  2. 1 cawan – Mentega.
  3. 3 3/4 cawan – Tepung Jagung.
  4. 4 sudu makan – Tepung Kastad.

SEMPERIT susu, biskut tradisional yang menjadi kegemaran ramai ketika bulan Syawal! Di mana-mana sahaja pasti ada kuih Semperit yang dibuat dengan pelbagai bentuk! Semperit merupakan sejenis kuih yang amat sedap kerana ianya cair di dalam mulut. Perkongsian kali ini membawakan kepada anda semperit susu di mana ianya lebih ringkas dan mudah untuk.

Langkah untuk membuat resepi Samperit Susu

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 3 langkah-langkah membuat resipi Samperit Susu ini.

  1. Pukul Mentega dan Susu Pekat Manis sehingga sebati..
  2. Masukkan Tepung Kastad dan tepung Jagung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut..
  3. Tekan doh dengan acuan bunga atas loyang dengan alas Baking Paper (baking paper ni opsyenal). Bakar dalam 180c selama 10 minit dengan oven yang telah di prapanaskan sebelumnya..
Baca :  Cara Memasak Biskut Kelapa Hujan Panas (Maraton Ramadhan) yang Mudah

Jika tak pernah buat kuih atau biskut raya selama ni, Semperit Susu ni antara yang boleh cuba buat sendiri di rumah. Semperit susu pada resepi ini diperbuat daripada susu, tepung gandum, tepung jagung, dan marjerin. Semperit bersedia untuk dimakan sebaik sahaja ia disejukkan di suhu bilik. Kuih Semperit is Malaysia's answer to the Scottish butter cookie: it became known as semperit because the Malay chef mispronounced 'shortbread'. Fill the dough into a flower semperit maker.