Cara Memasak Ayam Masak Lemak Cili Api Rebung yang Enak

By | Februari 23, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Ayam Masak Lemak Cili Api Rebung mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Ayam Masak Lemak Cili Api Rebung dalam langkah mudah 4 yang berikut. Assalamualaikum dan Salam sejahtera Setiap Ahad, saya akan upload satu resepi dalam "Sunday Cooking With ❤️ Series". Social Media Resepi Oleh: Che' Nom. Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api cara Negeri Sembilan yang sangatlah sedap.

Kalau air nampak kering tambah air. Tuk bagi ayam masak lemak cili api sedap,jangan buang kulit ayam semua. Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Tips dan Rahsianya. Dalam panduan ini, kami menggunakan 9 ramuan memasak untuk membuat Resipi Ayam Masak Lemak Cili Api Rebung yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 4, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Ayam Masak Lemak Cili Api Rebung

Sila rakan rakan menyediakan 9 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Ayam Masak Lemak Cili Api Rebung di bawah.

 1. – Ayam setengah ekor (8 / 9 ketul).
 2. 1 cawan – air untuk bahan yg bertanda bintang).
 3. 10 – biji cili api (kalau nk pedas lebihkan cili)*.
 4. 2 – inci kunyit hidup*.
 5. 2 batang – serai (ketuk).
 6. – Rm 2.00 rebung.
 7. 1 kotak – santan) Rm3.00 santan.
 8. 1 keping – asam keping.
 9. – garam secukup rasa.

Bahan bahan Masukkan ayam dalam periuk dan nyalakan api perlahan. Kacau sehingga kulit ayam nampak kering sedikit. It is also called Ayam Masak Lemak Cili Api. Cili Api also refers to bird's eye chilli.

Baca :  Ramuan Ayam Masak Butter / Butter Chicken yang Lezat

Langkah untuk membuat resepi Ayam Masak Lemak Cili Api Rebung

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 4 langkah-langkah membuat resipi Ayam Masak Lemak Cili Api Rebung ini.

 1. Mula mula blend bahan yang bertanda dengan air, masukkan bahan blend, serai yang diketuk, ayam dan rebung (rebung basuh dan perah airnya) dalam kuali. Kacau sebati dalam kuali sekejab orang nogri panggil kocutkan sekejab, baru masukkan santan..
 2. Tambah air dalam satu @ dua cawan, tambah garam, asam keping kacau selalu untuk mengelakkan pecah minyak dan sehingga masak.. tutup api..
 3. Taraa siapp untuk dihidang..Makan dengan ulam dan ikan jering perhh cnfm tambah 2 pinggan..🤣😊.
 4. Selamat mencuba..

Here is an image of the Royal Mosque of Seri Menanti (Masjid Diraja Tuanku Munawir), full of Moghul infuence, not quite Minangkabau! Located in the state's royal town of Seri Menanti, the mosque is next to the Old Palace. Menu simple saya hari ni ayam masak lemak cili padi. Menu yang senang dan sedap bagi saya. Sebenarnya ada banyak cara nak masak ayam masak Saya sediakan video ayam masak lemak kat bawah ni.