Bahan Durian Crepe Gluten Free yang Mudah

By | April 9, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Durian Crepe Gluten Free mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Durian Crepe Gluten Free dalam langkah mudah 8 yang berikut. One of my favorite special breakfasts my mom would make on the weekends were crepes. She made sweet crepes with strawberries and made savory crepes stuffed with scrambled eggs and bacon topped with hollandaise sauce. Hey guys, here at KenduriTV there are no specific measurement to all our recipes.

Gluten-free Keto Crepes Recipe with Almond Flour – The best foolproof keto crepes recipe! These paleo, gluten-free crepes with almond flour taste just like real ones, and they will bend, roll and fold without breaking. Durian crepe ni sedap dimakan ketika sejuk. Dalam panduan ini, kami menggunakan 13 ramuan memasak untuk membuat Resipi Durian Crepe Gluten Free yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 8, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Durian Crepe Gluten Free

Sila rakan rakan menyediakan 13 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Durian Crepe Gluten Free di bawah.

  1. 3 – sudu besar tepung gluten free cassava ladang lima.
  2. 3 – sudu besar tepung ubi.
  3. 1 1/2 – sudu besar tepung jagung.
  4. 1/2 cawan – susu segar/full cream..panaskan sekejap..biar suam.
  5. 3/4 cawan – air.
  6. Sedikit – pandan blend dgn sedikit air.
  7. 1 – biji telur.
  8. 1 – sudu besar gula tebu organic/molasses (blend halus).
  9. 1 – sudu besar minyak.
  10. – Secubit garam.
  11. Sedikit – vanilla extract.
  12. – Whiping cream non dairy (no sugar).
  13. – Beberapa ulas durian (buang biji).
Baca :  Bahan Mee Kari Ala Nyonya / Penang Curry Noodle yang Cepat

Lagi satu, durian crepe tak boleh dibiarkan lama sangat kat luar. Kalau tak, mula la naik bau semacam tempoyak, rasa pun akan jadi lain macam. So kalau nak rasa kekal fresh, kena simpan dalam peti sejuk. Durian crepe ni sedap dimakan ketika sejuk.

Langkah untuk membuat resepi Durian Crepe Gluten Free

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 8 langkah-langkah membuat resipi Durian Crepe Gluten Free ini.

  1. Masukkan tepung kedalam mangkuk,masukkan garam,gula.kacau sebati.
  2. Masukkan telur,air…vanilla extract.kacau sebati.
  3. Masukkan susu yg di panaskan,masukkan sedikit air pandan untuk warna hijau..masukkan minyak masak.kacau sebati…
  4. Panaskan kuali non stick,sapu dengan sedikit minyak,kemudian masukkan adunan tepung kedalam kuali non stick…lenggangkan kuali non stick…biarkan masak,apabila adunan naik gelembung..tanda dah masak..tebalikkan atas pinggan,biar sejuk.ketepikan.
  5. Putar whiping cream non dairy (no sugar) guna mixer..putar sampai kembang…bila tebalikkan,whipping cream tak jatuh..
  6. Ambil isi durian…buang biji..hancurkan isi durian dgn garfu.
  7. Ambil kulit crepe letak dalam pinggan.
  8. Pastikan bahagian luar crepe bahagian yg licin,letak whiping cream,letak isi durian tambah sedikit whiping cream atas isi durian..lipat crepe kanan kiri dan tepi..ketepikan..kemudian simpan dalam peti sejuk dalam 30minit..sedia dihidang.

Kalau dah jemu makan durian terlalu banyak, boleh la cuba buat durian crepe ni ye. Resepi durian crepe ni juga boleh digunakan untuk membuat mango crepe. Cuma gantikan isi durian dengan mangga yang masak. Bentangkan sekeping crepe dan letakkan whipping cream ditengah-tengah,lapis dengan isi durian, tutup semula dengan whipping cream. Egg crepes are one of the gluten free recipes that I consider a basic in my repertoire of recipes.