Resepi Olahan Tepung Pelita yang Enak

By | Februari 26, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Tepung Pelita mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Tepung Pelita dalam langkah mudah 5 yang berikut. Kuih tepung pelita merupakan sejenis kuih tradisional lembut. Berbeza dengan kuih tako yang terletak dalam daun pandan, kuih tepung pelita dimasak dalam acuan bekas daun pisang. Popular di Malaysia, Indonesia, dan Singapura.

Assalamualaikum semperna ramadhan menjelang , kami menyediakan tepung pelita untuk andaπŸ™πŸ». Resepi Kuih Tepung Pelita – Kuih tepung lampu adalah antara kuih yang dekat dengan saya kerana sejak kecil saya suka makan lada tepung samada yang dibeli di Minggu Jelawat atau dibeli di kedai. Kuih Tepung Pelita merupakan salah satu kuih tradisional yang sedap dan enak rasanya. Dalam panduan ini, kami menggunakan 13 ramuan memasak untuk membuat Resipi Tepung Pelita yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 5, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Tepung Pelita

Sila rakan rakan menyediakan 13 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Tepung Pelita di bawah.

 1. – Bekas tepung pelita.
 2. Daun – pandan.
 3. – Lapisan Atas.
 4. – Tepung Jagung/Beras (5 cawan).
 5. – Air (5 cawan).
 6. – Gula (1 cawan).
 7. – Santan (1 kotak kecil).
 8. – Garam (1 sudu).
 9. – Lapisan Bawah.
 10. – Tepung Jagung (5 cawan).
 11. – Air (5 cawan).
 12. – Gula (1 cawan).
 13. – Pewarna hijau (bergantung).

Rasa lemak manis yang seimbang, tidak hairan kuih ini jadi kegemaran ramai tidak kira usia. KUIH TEPUNG PELITA ( Tepung Pelita Dessert Pudding ) Resepi Tepung Pelita Chef alexiswandy. Kuih tepung pelita adalah antara kuih yang sangat dekat dengan diri saya kerana sejak kecil gemar memakan kuih tepung pelita samada yang dibeli di Pekan Jelawat atau yang dibeli di kedai kopi di. Anda tahu tak resepi tepung pelita ini?

Baca :  Cara Memasak Mee Kari Yang Sedap. yang Cepat

Langkah untuk membuat resepi Tepung Pelita

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 5 langkah-langkah membuat resipi Tepung Pelita ini.

 1. Potong daun pandan (25cm untuk satu kotak bekas). Lipat daun pandan sampai menjadi kotak..
 2. Masukkan kesemua ramuan lapisan bawah dahulu ke dalam satu bekas. Masak dan kacau berterusan sampai pekat..
 3. Masukkan kesemua ramuan lapisan atas ke dalam satu bekas. Masak dan kacau berterusan sampai pekat..
 4. Masukkan lapisan bawah diikuti lapisan atas ke dalam bekas kotak daun pandan.
 5. Biarkan ke dalam suhu bilik dan siap..

Keenakan kuih tepung pelita boleh kita rasai pada kepekatan dan kemanisan kuih ini. Biasanya, ia dijual dalam kotak kecil yang diperbuat dari daun pisang. Find kuih tepung pelita stock images in HD and millions of other royalty-free stock photos, illustrations and vectors in the Shutterstock collection. Thousands of new, high-quality pictures added every day. "Alang-alang, saya buat tepung pelita untuk teman artis seperti Ruhainies, Nora Danish, Puteri "Saya meminta alamat teman artis untuk dihantar kuih tepung pelita sebagai pengganti diri dan. Dalam banyak-banyak kuih tradisional di Malaysia ini, kuih pelita yang sangat digemari ramai.