Ramuan Kek Nasi Kukus yang Lezat

By | Ogos 4, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Kek Nasi Kukus mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Kek Nasi Kukus dalam langkah mudah 7 yang berikut.

Dalam panduan ini, kami menggunakan 14 ramuan memasak untuk membuat Resipi Kek Nasi Kukus yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 7, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Kek Nasi Kukus

Sila rakan rakan menyediakan 14 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Kek Nasi Kukus di bawah.

 1. – Kek Nasi.
 2. 2 – cwn Nasi Sejuk.
 3. 3/4 – cwn Gula (blend halus).
 4. 4 – Sudu Besar Tepung Jagung (tak perlu membukit).
 5. 2 – Biji Telur.
 6. 3/4 – cwn Minyak Masak.
 7. 90 ml – Air Suam.
 8. 1/2 – cwn Serbuk Koko.
 9. – Topping.
 10. 2 – Sudu Besar Serbuk Koko (membukit).
 11. 5 – Sudu Besar Gula.
 12. 3 – Sudu Besar Minyak Masak.
 13. 1 – cwn Air.
 14. 1 1/2 – Sudu Besar Tepung Jagung.

Langkah untuk membuat resepi Kek Nasi Kukus

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 7 langkah-langkah membuat resipi Kek Nasi Kukus ini.

 1. Sediakan bahan kering dan basah mengikut sukatan yang diberikan..
 2. Letak nasi, telur, minyak & air, dan blend sehingga halus..
 3. Kemudian, masukkan pula gula, serbuk koko dan blend sehingga sebati. Dan letak pula tepung jagung, boleh juga proses akhir ini dilakukan di dalam mangkuk supaya lebih sekata..
 4. Adunan sudah sekata, boleh letak di dalam pan saiz 6 inci. Letak Baking paper di bawah pan supaya mudah dikeluarkan nanti. Kukus sehingga masak. Anggaran 1 jam 15 minit. Cucuk dengan pisau atau lidi untuk lihat sudah masak atau belum..
 5. Kek sudah masak, boleh buat topping atas kek pula. Kek biarkan sejuk sementara, baru boleh terbalikkan dan letak di tray kek..
 6. Untuk topping, masak semuanya di atas api sederhana. Masukkan dahulu serbuk koko, gula, minyak, air, kacau sebatikan. Dah sebati, baru letakkan tepung jagung. Kacau sehingga topping menjadi likat..
 7. Kek dah sejuk, dah letak dalam piring, boleh letak topping pulak. Selepas itu boleh add on apa-apa lagi atasnya, seperti Choc Chips, nuts, fruits atau lain-lain. Selamat mencuba. 😊.