Resepi Kuih tepung pelita yang Mudah

By | Disember 11, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Kuih tepung pelita mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Kuih tepung pelita dalam langkah mudah 6 yang berikut. Kuih Tepung Pelita Tepung Pelita Tak Perlu Kukus Kuih Buka Puasa Tepung Pelita Mudah Kuih Limas Adik Beradik Kuih Tako Kuih Tepung Pelita Bekas kecil Resepi. Kuih tepung pelita merupakan sejenis kuih tradisional lembut. Berbeza dengan kuih tako yang terletak dalam daun pandan, kuih tepung pelita dimasak dalam acuan bekas daun pisang.

Contact Kuih tepung pelita on Messenger. Kuih tepung pelita merupakan sejenis kuih tradisional yang sedap dan enak rasanya. Setiap kali berpuasa kuih ini antara yang akan menjadi rebutan ramai di bazar ramadan. Dalam panduan ini, kami menggunakan 14 ramuan memasak untuk membuat Resipi Kuih tepung pelita yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 6, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Kuih tepung pelita

Sila rakan rakan menyediakan 14 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Kuih tepung pelita di bawah.

 1. – Acuan bakul.
 2. Daun – pandan.
 3. – Lapisan bawah.
 4. 1 cawan – tepung beras.
 5. 1 – sdm tepung jagung.
 6. 2 cawan – gula.
 7. 1 cawan – air pandan.
 8. – Titiskan sdikt pwarna (sy x, sbb dh abis).
 9. – Lapisan atas.
 10. 1 cawan – tepung jagung.
 11. 6 cawan – air.
 12. 1 1/2 cawan – gula.
 13. 1 cawan – santan.
 14. Sedikit – garam.

Kuih tepung pelita adalah antara kuih yang sangat dekat dengan diri saya kerana sejak kecil gemar memakan kuih tepung pelita samada yang dibeli di Pekan Jelawat atau yang dibeli di kedai kopi di. Find kuih tepung pelita stock images in HD and millions of other royalty-free stock photos, illustrations and vectors in the Shutterstock collection. Keenakan kuih tepung pelita boleh kita rasai pada kepekatan dan kemanisan kuih ini. Dalam banyak-banyak kuih tradisional di Malaysia ini, kuih pelita yang sangat digemari ramai.

Baca :  Bahan Apam durian yang Lezat

Langkah untuk membuat resepi Kuih tepung pelita

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 6 langkah-langkah membuat resipi Kuih tepung pelita ini.

 1. Potong 5 dibawah daun pandan jangan sampai diatas, masuk dah lupatkan.
 2. Blenderkan pandan dengan air 1 cawan saje ye.. Dah tapiskan takut nanti termakan daun pandan pula 😜.
 3. Tuangkan tepung beras dan tepung jagung kemudian gaul dengan air sikit demi sedikit, sudah sebati masukkan kesemua sukatan air tersebut. Masak dengan api yg sederhana barulah masukkan gula dan air pandan gaul sampai m'gelegak.
 4. Tuangkan ke acuan kite.
 5. Tepung jagung gaul dengan air sikit demi sedikit sudah sebati masukkan semua bahan lapisan atas masak dengan api sederhana juga dan gaul sampai gelegak. Tuangkan ke acuan yg sudah diisi dgn lapisan hijau tu tadi. Sudah abis masukkan smua dan sejukkn ke dlam peti ais dalam setengah jam boleh dah makan😋.
 6. Siap!! Masa untuk makan😍.

Lebih-lebih lagi, pada bulan Ramadhan kerana kuih inilah yang sering dicari untuk juadah berbuka puasa. In this traditional Malaysian rice cake, the bottom green layer is flavored with pandan, while the top white layer is made with coconut milk. Teringin nak makan kuih tepung pelita tapi tak jumpa mana yang sedap? Hendak pergi mendapatkan tepung pelita yang viral malas pula. Apa kata anda cuba resepi kuih tepung pelita ini.