Cara Memasak Japanese Souffle Pancake Cepat 16 Bahan

By | Jun 17, 2022

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Japanese Souffle Pancake di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Japanese Souffle Pancake yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

16 Ingredients of Resepi Japanese Souffle Pancake

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Japanese Souffle Pancake ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 16 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia – Bahagian A.
  2. Sedia 2 – biji kuning telur.
  3. Sedia 1 – sudu besar susu penuh krim.
  4. Sedia 1 – sudu kecil esen vanilla.
  5. Sedia 33 gm – tepung kek.
  6. Sedia 1/2 – sudu kecil baking powder.
  7. Sedia – Bahagian B.
  8. Sedia 3 – biji putih telur (gred A).
  9. Sedia 1/4 – sudu kecil cream of tartar.
  10. Sedia 2 – sudu besar gula aising.
  11. Sedia – Bahan tambahan.
  12. Sedia Sedikit – pewarna pink.
  13. Sedia Sedikit – air.
  14. Sedia Sedikit – gula aising.
  15. Sedia Sedikit – hirisan mentega.
  16. Sedia – Chocolate Hershey’s Syrup.

7 Cara Membuat Japanese Souffle Pancake

Dah ada 16 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Japanese Souffle Pancake pula. Simple saja cuma 7 langkah.

  1. Pukul kuning telur, guna hand whisk je. Masukkan susu penuh krim, gaul rata. Masukkan esen vanilla dan gaul lagi. Ayakkan tepung kek dan baking powder ke dalam adunan tadi. Kacau hingga sebati..
  2. Ayakkan tepung kek dan baking powder ke dlm adunan td. Kacau hgga sebati, ketepikan. Pukul putih telur hgga berbuih..
  3. Masukkan cream of tartar dan pukul lagi. Masukkan gula aising berperingkat. Pukul hgga firm peak..
  4. Ambik sedikit putih telur dan masukkan ke dlm adunan kuning telur td, kacau rata. Tuang ke dlm adunan putih telur td dan gaul rata secara kaup balik..
  5. Panaskan kuali non stick dgn api kecil, sapu sedikit butter. Tuang adunan ke dlm kuali leper, tindihkan lg dgn sedikit lg adunan. (Tggl kan sedikit utk bhg atas nnti). Letak sedikit air biasa (anggaran 2 sudu bsr) tutup kuali dan msk hgga 3 minit..
  6. Tindihkan lg dgn baki adunan td. Sy letak sedikit wrna pink. Maaf sbb adunan pink tu sedikit cair sbb tu ianya melimpah jdi rata. Tuang lg sedikit air dan tutup lg. Masak hingga 2 minit. Slps 2 minit, terbalikkan pancake dgn menggunakan 2 spatula (hati2 part ni). Tuang sedikit lg air dan tutup. Masak hgga 5 minit..
  7. Angkat pancake dan susun ke dlm pinggan. Tabur sedikit gula aising di atas nya dan letak hirisan mentega. Saya tambah chocolate Hershey’s syrup..
Baca :  Resepi MEE KARI BONDA # PhopByLiniMohd #Task3 Sedap 26 Bahan

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Japanese Souffle Pancake ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!