Resepi Mee goreng simple anak dara Sedap 5 Langkah

By | September 17, 2021

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Mee goreng simple anak dara di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Mee goreng simple anak dara yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Mee Goreng Daging Anak Dara Mamak Style , sangat mudah disediakan. Baru pertama kali guna Mee kuning dari gardenia ( Numee ) mee sangat sedap. Assallamualaikum wr.wb hai suanya selamat datang di channel youtube saya NURAAINI SOEWARTO kali ini sya akan berbagi resep simple MIE GORENG BURUNG DARA.

Mee Goreng means fried noodles in Malaysian language. In Malaysia, you can find this noodle dish in the market, or by the roadside. Mie Goreng Pedas (Mie Burung Dara).

Daftar isi :

13 Ingredients of Resepi Mee goreng simple anak dara

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Mee goreng simple anak dara ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 13 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 2 – bungkus mee(dapat byk blh mkn 1 family(5)dan bagi jiran.
  2. Sedia – Bawang putih 4ulas ketuk sahaja.
  3. Sedia 2 – sudu besar cili kisar.
  4. Sedia 2 – sudu besar sos tiram.
  5. Sedia 3,4 – sudu besar sos cili.
  6. Sedia – Kicap secukupnya(agak2 je).
  7. Sedia Sedikit – daging.
  8. Sedia 2 batang – fish kek.
  9. Sedia 1 – pek fish ball.
  10. Sedia 4 – ketul tauhu kering.
  11. Sedia 1 – biji telur.
  12. Sedia – Semangkuk sup (baki sup kita frozenkan).
  13. Sedia – Sawi.
Baca :  Cara Memasak Pancake Almond Sedap 4 Langkah

Ini mah favorit banget klau pas hujanยฒ dan cuaca dingin. Kids karena menu untuk anak-anak kami. Ceritanya lupa ngecek nasi di Mie burung dara pipih special & simple. pengen mie tapi ga mau yang instan karena suami ga. Mee Goreng (also spelled mi goreng / mie goreng) is a Malaysian and Indonesian fried noodles dish, very popular as a street food sold along the road or at hawker centres.

5 Cara – Cara Mee goreng simple anak dara

Dah ada 13 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Mee goreng simple anak dara pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Ni bahan bahan nyaa..
  2. Tumis bawang putih, cili, masukkn daging, kacau..kacau..kacau…
  3. Masukkan sos tiram,sos cili,kicap dan fish ball fish kek, tauhu kering,sup dan masukkan mee yg dh dibasuh,bilas terlebih dahulu kacau.. Kacau ๐Ÿ’ช๐Ÿผ (sampai said) ๐Ÿ˜‚.
  4. Masukkn sawi dan telur, kacau..kacaukan andddd siapp. Ting tinggg.
  5. Guys boleh like and subscribe sekali. Nanti akan ada update yang baru ๐Ÿ˜˜.

The classic spicy noodles are a treat to slurp down with a big mug of teh tarik at your side. Marion's Kitchen is packed with simple and delicious Asian recipes and food ideas. Mee kari yang saya nak buat hari ni sangat senang dan cepat disediakan. Sesuai la untuk sesiapa yang balik kerja lewat tapi nak sediakan juadah berbuka Ok sesiapa nak buat mee kari @ bihun kari boleh la cuba resepi yang simple ni. Boleh tengok video kat bawah ni untuk lebih senang faham cara untuk. #submission #salt #simple #malaysian #mee goreng #wandercooks.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Mee goreng simple anak dara ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!

Baca :  Resepi Mee Rebus Cara Abang Sedap 19 Bahan