Ramuan Sambal Tempoyak style mamaell yang Lezat

By | Februari 23, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Sambal Tempoyak style mamaell mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Sambal Tempoyak style mamaell dalam langkah mudah 4 yang berikut.

Dalam panduan ini, kami menggunakan 4 ramuan memasak untuk membuat Resipi Sambal Tempoyak style mamaell yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 4, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Sambal Tempoyak style mamaell

Sila rakan rakan menyediakan 4 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Sambal Tempoyak style mamaell di bawah.

  1. 150 gm – isi durian.
  2. 20 gm – ikan bilis dah siap kopek(optional).
  3. 11 – biji cili padi.
  4. – Garam secukup rasa.

Langkah untuk membuat resepi Sambal Tempoyak style mamaell

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 4 langkah-langkah membuat resipi Sambal Tempoyak style mamaell ini.

  1. Sediakan bahan bahan. Ikan bilis dibasuh dan ditoskan. Isi duriAn mamaell suka guna durian baru dan simpan dalam petias untuk 2 3 hari.. sangat sesuai untuk buat sambal ini. Kalau terlalu masam hanya sesuai untuk buat masakan sahaja..
  2. Tumbuk cili dan ikan bilis bersama. Mamaell suke guna ikan bilis supaya sambal menjadi lagi sedap. Sekiranya puan puan tidak suka, tak perlu guna yer. Masuk garam sedikit..
  3. Kemudian amik isi durian dan masuk ke dalam lesung. Boleh ditumbuk atau guna sudu sahaja untuk mengaul..
  4. Suda siap untuk dihidangkan. Hariini mamaell guna ulam bendi, timun, daun pudina dan peria katak. Woww! Sangat sedap👍👍👍.. selamat mencuba! 🥰.