Cara Memasak Ikan Masak Cuka yang Mudah

By | Mei 2, 2022

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Ikan Masak Cuka mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Ikan Masak Cuka dalam langkah mudah 3 yang berikut. Sangat sesuai dimakan time rasa tak sedap badan. Nak gantii dgn ikan apa pun terpulang pd. Memang berselera makan ikan masak cuka yang sangat sedap ini.

Norizah Saad berkongsikan resepi ikan tenggiri masak cuka. Mesti ramai antara pembaca yang masih kurang familiar dengan ikan masak cuka. Padahal ini ialah menu yang sedap untuk dicubakan. Dalam panduan ini, kami menggunakan 11 ramuan memasak untuk membuat Resipi Ikan Masak Cuka yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 3, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Ikan Masak Cuka

Sila rakan rakan menyediakan 11 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Ikan Masak Cuka di bawah.

 1. 2 – ketul ikan duri.
 2. 1 – sudu kecil campuran biji sawi, herba dan jintan manis.
 3. 15 ml – minyak (untuk menumis).
 4. 5 ulas – bawang merah (dibelah 4).
 5. 6 ulas – bawang putih (dibelah 2).
 6. – Seketul kecil hali (dihiris halus).
 7. 2 – tangkai cili besar.
 8. 15 ml – cuka.
 9. 4 – sudu gula.
 10. 1 – sudu kecil garam.
 11. – Hujung sudu ajinomoto.

Kali ini saya hendak share resepi Ikan Tenggiri Masak Cuka yang sangat sedap di kala selera dah mula menurun dan kepala mula pening memikirkan lauk apa yang hendak dimasak untuk berbuka. Ikan Masak Cuka Resepi Ringkas tapi memikat selera. Masak sampai ikan matang, dan sajikan. Demikian info tentang beberapa resep masakan dari ikan nila yang tentunya akan memudahkan anda dalam memasak makanan dari ikan.

Baca :  Resepi Olahan Kek pisang gebu #Pinkboxcereal #Cook4shaf yang Mudah

Langkah untuk membuat resepi Ikan Masak Cuka

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 3 langkah-langkah membuat resipi Ikan Masak Cuka ini.

 1. Gorengkan ikan duri yang telah di isi garam kunyit..
 2. Tumiskan bawang sehingga kekuningan. Masukkan biji sawi, biji herba, dan jintan manis. Masukkan cuka dan bawang putih, merah dan halia yang telah dipotong. Gorengkan sekali semuanya..
 3. Masukkan cili besar dan ikan. Masukkan gula,garam dan ajinomoto.Gaul sehingga sebati. Siap untuk dihidang. Mudah dan ringkaskan..

Ikan lele merupakan jenis ikan tawar yang memiliki kandungan protein tinggi, rendah lemak serta Ikan lele dapat dihidangkan menjadi beragam olahan masakan yang lezat dan tak hanya digoreng. Lihat juga resipi untuk Ayam cuka, Ikan Masak Cuka, Tenggiri Masak Asam Cuka Suka Suka. ikan cencaru-masak-cuka nutrition facts and nutritional information. Ikan Masak Cuka Resepi Ringkas tapi memikat selera. Resepi: Ikan Masak Taucu Lauk lunch harini Ikan masak taucu! Tapi terpecah pula ikan goreng sbb minyak x cukup panas. "Setengah orang panggil masak cuka ada yang panggil jeruk ikan apa pun selera dimakan dengan nasi panas-panas .