Bahan Kek Batik Indulgence yang Enak

By | Ogos 28, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Kek Batik Indulgence mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Kek Batik Indulgence dalam langkah mudah 10 yang berikut. KEK BATIK INDULGENCE LARGE BOX dijamin sama sedap dan lembut seperti yang small box kerana kami masih menggunakan. Ini pula kek batik indulgence Cheese akak bakers sekolah saya yang saya dah cuba rasanya kat sekolah pagi tadi-memang best rasanya! kek batik kak Haizah-akak bakers sekolah saya. Lihat juga resipi untuk Kek Batik Indulgence, Kek Batik Gajus, Kek Batik Choc Ganache.

Dessert yang mudah, kerana kita tak perlu bakar guna oven. Kek batik indulgence kami yang mengandungi cheese dari Australia dan diperbuat dari bahan-bahan bermutu tinggi ini pasti akan dapat membangkitkan deria rasa pada lidah anda. KEK BATIK INDULGENCE – makan sampai terpejam mata. Dalam panduan ini, kami menggunakan 22 ramuan memasak untuk membuat Resipi Kek Batik Indulgence yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 10, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Daftar isi :

Ramuan untuk membuat Kek Batik Indulgence

Sila rakan rakan menyediakan 22 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Kek Batik Indulgence di bawah.

  1. – White Chocolate Mousse.
  2. 200 g – white chocolate.
  3. 400 g – non-dairy fresh cream (instant).
  4. 20 g – gelatin.
  5. 100 g – air panas.
  6. 2 – st esen vanila.
  7. – boleh tambahkan 250g cream cheese jika suka.
  8. – Ganache.
  9. 250 g – dark chocolate.
  10. 200 g – non-dairy fresh cream(instant).
  11. 1 – sb golden syrup (optional kalau takde)saya letak.
  12. 15 g – butter/mentega (optional kalau nak berkilat)saya letak.
  13. – Kek Batik.
  14. 400 g – biskut Marie (kalau nak 500g pun takpe).
  15. 250 g – butter.
  16. 3/4 tin – susu pekat.
  17. – ๐ŸคŽBahan dibancuh:.
  18. 300 ml – susu segar perisa coklat.
  19. 200 g – Milo.
  20. 4 – sb serbuk koko.
  21. 1 – st esen vanila.
  22. 1 – st serbuk Nescafe.
Baca :  Resepi Olahan Biskut Coklat Chip ala Famous Amos yang Cepat

Tips Kek Batik Indulgence tanpa perlu bakar, tanpa telur tetap LEMBUT dan tips potong kek cantik. Resepi kek batik indulgence cheese viral azlina ina wahh.mesti korang tengah mencari cari. Kek batik indulgence ini mempunyai topping krim keju dan ganache coklat di atasnya, membuatkan kek ini lebih creamy dan lazat. Ditambah pula rasa manis lemak cheese itu, memang tak terlawan.

Langkah untuk membuat resepi Kek Batik Indulgence

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 10 langkah-langkah membuat resipi Kek Batik Indulgence ini.

  1. Kek batik: Cairkan butter dalam kuali,masukkan susu pekat dan bahan2 serbuk dan esen vanila yang dibancuh sekali dgn susu coklat. (Kalau takde susu coklat,guna [email protected] cair). Masak sehingga ada gelembung2 udara. Masukkan biskut marie yg dipatah2kan. Kacau rata..
  2. Alas loyang dgn plastik. Masukkan adunan kek batik. Tekan2 padat dan rata. Sejukkan. (2 jam)*alas plastik senang nak keluarkan untuk potong..
  3. White Chocolate Mousse-Dengan kaedah double boiled: 1)Panaskan fresh cream dalam bowl stainless steel,masukkan coklat putih. Kacau rata perlahan-lahan sehingga semua cair dan sebati. 2)Dlm bekas lain,Cairkan gelatin dgn air panas. 3)Campurkan esen vanila dan gelatin ketika coklat masih panas. Kacau rata. *boleh simpan sedikit moose untuk tujuan mencorak/melorek kemudian..
  4. Tuangkan white chocolate mousse di atas kek batik yang telah sejuk/set. Sejukkan sehingga white chocolate mousse betul2 set..
  5. Ganache-Dengan kaedah double boiled:1)Panaskan fresh cream dalam bowl dan kacau supaya tidak berketul. Biar suam. Masukkan coklat kacau rata perlahan-lahan sehingga coklat cair dan sebati. 2) Masukkan golden syrup/sirap glukos. 3)Masukkan butter. Kacau sehingga berkilat..
  6. Tuangkan ganache di atas white chocolate mousse yang telah betul2 beku/set. Lorekkan ganache dgn white chocolate moussse yang disimpan. Sejukkan.(semalaman lebih baik..tapi suruh anak2 bersabar dan istighfar byk2๐Ÿ˜ธ).
  7. Potong bila kek batik indulgences ini betul2 telah set.(keluarkan dgn plastik,potong dan boleh simpan semula dlm bekas/loyang dgn plastik jugak).
  8. P/s: walau nampak step panjang,tapi senang je nak buat..asalkan bahan2 dah ready. Ganache boleh sediakan awal2,simpan dlm peti. Nak guna just double boiled semula…
  9. P/s: saya guna nisbah gelatin kepada air 1:5. Kaedah terbaik untuk larutkan gelatin: tabur gelatin atas air panas (dlm periuk),diamkan 10 minit supaya gelatin serap air dgn baik. Kemudian barulah double boiled..
  10. P/s: untuk potong kek supaya cantik,rendam dulu pisau dlm air panas bbrp minit,lap,baru potong. (Saya main potong je tu..sebab keluarkan dari peti je..anak2 dah serbu ๐Ÿ˜…).
Baca :  Cara Memasak Biskut coklat chip ๐Ÿ˜ Mudah 18 Bahan

Resipi & Cara Buat Kek Batik Indulgence (Homemade). Batik cake (Malay: Kek batik) is a type of Malaysian fridge cake dessert inspired by the tiffin, brought in the country by the British during the colonial era, and adapted with Malaysian ingredients. This cake is made by mixing broken Marie biscuits combined with a chocolate sauce or runny custard made with. Assalamualaikum skang tgh viral pula kek batik indulgence ni @ kek batik cheese ni. Rasa serius la sedap sgt gabungan kek batik tu ngan cheese.