Ramuan Ayam Lemak Cili Api – Nogori Style 😁 yang Cepat

By | Februari 23, 2021

Hello kawan rakan, Adakah anda mencari resepi bagaimana untuk membuat Ayam Lemak Cili Api – Nogori Style 😁 mudah ? Jika benar, rakan rakan boleh membaca dan mengikuti panduan resipi bagaimana untuk membuat Ayam Lemak Cili Api – Nogori Style 😁 dalam langkah mudah 7 yang berikut. Social Media Ayam Masak Lemak Cili Api Menu kegemaran ramai tidak lain dan tidak bukan Ayam Masak Lemak Cili Api Nogori , ni tidak pakai bawang putih bawang merah halia semua ya. Masak ayam lemak cili padi ni paling simple dan tak renyah.

How to make Potato Wedges (Kfc style). KFC is still going strong with many menu items added. Negeri Sembilan merupakan negeri yang terkenal dengan masakan masakan yang pedas. Dalam panduan ini, kami menggunakan 8 ramuan memasak untuk membuat Resipi Ayam Lemak Cili Api – Nogori Style 😁 yang lazat dan lazat. Di samping itu, kita hanya memerlukan langkah 7, ia pasti sangat mudah untuk rakan kawan cuba di rumah.

Ramuan untuk membuat Ayam Lemak Cili Api – Nogori Style 😁

Sila rakan rakan menyediakan 8 ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Ayam Lemak Cili Api – Nogori Style 😁 di bawah.

  1. 1/2 – kunyit hidup.
  2. 10 – tangkai cili api (kalau nak pedas banyak lagi).
  3. 3 – biji kentang (ikut masing2).
  4. 2 – btg serai.
  5. 1 – sk garam.
  6. 1 – ktk santan.
  7. 2 – ktk air (lepas tuang santan, guna untuk air).
  8. 1/2 – ekor ayam.

Tidak sah jika dalam sesuatu masakan seperti "masak lemak" tidak disempurnakan dengan cili api atau cili padi. Hari ini saya ingin berkongsi mengenai resepi masakan Negeri Sembilan iaitu. Cili kering dikatakan akan menyebabkan lemak cili padi lebih berlemak. Kata Syed lagi, kalau guna ayam tua lagi sedap.

Baca :  Cara Memasak Honey butter biscuit ala texas chicken Sedap 3 Langkah

Langkah untuk membuat resepi Ayam Lemak Cili Api – Nogori Style 😁

Seterusnya sila rakan rakan mengikuti 7 langkah-langkah membuat resipi Ayam Lemak Cili Api – Nogori Style 😁 ini.

  1. Bahan2 yang diperlukan + ayam 😁.
  2. Blend kunyit hidup & cili api.
  3. Masukkan ayam, serai & bahan yang diblend. bukak api slow. tunggu sampai ayam kecut😉.
  4. Masukkan santan & air secukup rasa (kalau nak pekat, kurangkan air).
  5. Masukkan kentang.
  6. Bila dah mengelegak, masukkan garam secukup rasa..
  7. Ayam masak lemak cili api nogori style is donee~ selamat mencuba 😁.

Haa jangan pulak ada yang nak komen, masak lemak cili padi nogori, tak guna bawang. Itu pun saya tahu tapi tekak masing masing kan, kalau nak letak sebiji dua bawang. Masak Lemak Cili Api Ayam (Chicken Yellow Curry). My mum and I have at least two things in common, our love for each other and our love for food. Kito orang nogori so expect some of the best Negeri Sembilan specialty dishes.